Geometrik uzaylar ve uygulamaları
Geometric spaces and their applications
  1. Tez No: 285170
  2. Yazar: HATİCE KUŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik uzaylar, Galile düzlemi, Dual Galile Uzayı, Kuaterniyon, Zaman skalası, BDGT, Geometric spaces, Galilean space, Dual Galilean space, Quaternions, Time scale, CAGD
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezde geometrik uzaylardaki bazı yapılar teorik olarak incelenmiş, her yapı için robotik, mekanik, kinematik ve tasarım gibi alanlarda bazı uygulamalar verilmiştir.Tezde çeşitli sayı sistemleri, Clifford cebirleri ve Öklid uzayı ile ilgili temel kavramlar verilmiştir. Temel dönüşümler hatırlatılarak, düzlemsel kinematik ile ilgili teorik bir çalışma yapılmıştır. BDGT deki interpolasyon teknikleri ile mekanik bir uygulama çalışması yapılmıştır. Öklid uzayındaki geometrik yapılar, herhangi bir zaman skalasında incelenerek daha genel sonuçlar elde edilmiştir. Dual uzayların temel kavramları yardımıyla robotik hareketler ile ilgili bir uygulama verilmiştir. Galile düzleminin temel kavramları ve bazı bilgisayar uygulamaları ele alınarak, trigonometrik fonksiyonlar incelenmiştir. Galile uzayları ile ilgili bazı önbilgiler verilerek yeni bir uzay olan dual Galile uzayı tanımlanmıştır.Bu tezin amacı, geometrik uzaylar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları dikkate alarak geometrinin; robotik çalışmalarda, mekanikte, kinematikte, bilgisayar bilimlerinde ve özellikle tasarımda etkin bir biçimde nasıl kullanıldığını bilgisayar programları yardımıyla ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, different structures are being investigated, some applications are done at the subjects like robotic, mechanical, kinematical, design for each space.In the thesis various number systems and Clifford Algebras are introduced, and the concepts about Euclidean space are given. Some transformations in Euclidean Geometry are mentioned also, a theorical study is done about plane kinematic and a mechanical appication study is done by the interpolation methods. More general results are obtained by investigating the geometric structures on any time scale. An application is given about robotic motions by the main terms of dual spaces. Basic properties of Galilean plane and its computer applications are given. Some preliminary knowledges about the Galilean space are given and then dual Galilean space is introduced as a new space structure.The main purpose of this thesis is; the similarities and the differences between the spaces in geometry at the robotic studies, mechanical, kinematical, computer sciences also especially the usage in designment are the provided.