Research on possibilities if seed extracts of kinds of grapes grown in Turkey can be used as antioxidants in meat products
Türkiye?de yetişen değişik üzüm türü çekirdek ekstrelerinin et ürünlerinde antioksidan olarak kullanma olanaklarının araştırılması
  1. Tez No: 285169
  2. Yazar: BANU ZÜNBÜL COŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ANIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm çekirdeği, antioksidanlar, antioksidan aktivite, toplam fenol içeriği, raf ömrü, Grape seed, antioxidants, antioxidant activity, total phenolic content, shelf life
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yetişen üzümlerden elde edilen beş farklı üzüm çekirdeği özleri araştırıldı. Bu üzüm çekirdeği çeşitleri arasında toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan aktivitesi bakımından hatırı sayılır bir fark bulundu.Bu çalışmada toplam fenolik madde içeriği sonuçları ve antioksidan aktivitesi arasında bir ilişki olduğunu görülmüştür. Yüksek toplam fenolik madde ve antioksidan aktivitesi olan bazı çeşitleri belirlenmiştir. Çalışmalar sonunda kalecik karası özünün istikrarlı bir şekilde iyi bir antioksidan olduğu bulunmuştur. Bu çeşit antioksidan, önemli bir kaynak olarak endüstriyel amaçlar için teklif edilebilir. Üzüm çekirdeğinin konsantrasyonunun arttıkça (0-2 g / kg) lipit oksidasyonun azaldığı gözlenmiştir. Üzüm çekirdeğiyle nar suyu ve askorbik asidin antioksidan etkisi karşılaştırılmıştır. Kalecik karası ekstraktını askorbik asitle karşılaştırdığımızda belirgin şekilde daha etkili olduğu görülmüştür. Horoz karası, cabernet sauvignon ve nar suyunun antioksidan aktivitesinin, askorbik aside yakın olduğu saptanmıştır. Ancak öküzgözü ve çalkarasının IC50 değeri daha yüksek olduğu için, antioksidan etkisi askorbik asitden daha düşük olduğu belirlenmiştir. Raf ömrünün üzüm çekirdeği eklenmesiyle arttığı gözlenmiştir. Bunun yanında vakum paketlemenin normal paketlemeye göre raf ömrünü arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, antioxidative potentials of five different grape seed extracts obtained from common varieties grown in Turkey were investigated and a considerable difference was found between the cultivars in terms of the total phenolic content and antioxidant activity.This study showed that there is a correlation between results of the total phenolic content and antioxidant activity method. High total phenolic content and antioxidant activity were determined in some varieties. Kalecik karası extracts can be used assupplement and antioxidant additive after studies of stability and interferences. These varieties may be proposed for industrial purposes as important sources of antioxidant phenolics. The efficiency of the grape seed extract increased with increasing antioxidant concentration in the studied range (0?2 g/kg). The addition of grape seed extract combined with vacuum-packaging should be considered as a good method to improve lipid stability in chicken burger. The results indicate that the antioxidant activity of the crude extract of kalecik karası is higher than that of ascorbic acid. The antioxidant effect of pomegranate juice and ascorbic acid are compared according to antioxidant effect of grape seed extract. The antioxidant activity of horoz karası, cabernet sauvignon, and pomegranate juice was nearly the same when compared to ascorbic acid. However, the other extracts from öküzgözü and çalkarası were found to be less active than ascorbic acid since their IC50 values were found to be higher. Shelf life is increasing with adding grape seed. Vacuum packaged is better than normal packed for shelf life.