Melanogryllus desertus (Pallas 1771) (Orthoptera:Gryllidae)'da 2,4-D (Diklorofenoksiasetik asit)'nin testise etkileri
The effects of 2,4-d (Dichlorophenoxy acetic acid) on Melanogryllus desertus (Pallas 1771) (Orthoptera:Gryllidae) testis
- Tez No: 285201
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Herbisit, 4-D, Melanogryllus desertus, Testis, Histopatoloji, Herbicide, 4-D, Melanogryllus desertus, Testis, Histopathology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tarımsal pestisitlerin sınırsız ve denetimsiz kullanımının, çarpıcı çevresel hasarlara yol açtığı iyi bilinmektedir. Bu çalışmada, yabani otlarla mücadelede çok yaygın olarak kullanılan 2,4-D herbisitinin, laboratuar koşullarında (sıcaklık: 28±2 0C; bağıl nem: %45-50; fotoperiyot: 16 saat aydınlık/ 8 saat karanlık) kültürü yapılan ergin Melanogryllus desertus testisleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.Bu amaçla örnekler bir kontrol ve üç deneme grubuna ayrılmıştır. Deneme gruplarında; ergin erkek bireylere 2,4-D üç farklı konsantrasyonda (1000, 2500 ve 5000 ppm) besin içinde verilmiştir. 2,4-D uygulamasını takiben 48, 96 ve 120 saat sonra kontrol ve deneme grubu hayvanlarının testisleri disekte edilerek, ışık mikroskobunda incelenmesi için hematoksilen-eozin ile boyanıp hazırlanmıştır.2,4-D maruziyeti sonucunda; konsantrasyonla doğru orantılı olarak testislerde dejeneratif değişikliklerin ortaya çıktığı gözlenmiştir. 2,4-D'ye maruziyet, olgun sperm miktarında belirgin bir azalmaya neden olmuştur. Spermatogenik hücrelerde (sist kümelerinde) deformasyon ve vakuole ek olarak nekroz oluşumu da not edilmiştir. Bu sonuçlara göre 2,4-D, testiste histopatolojik hasara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
It is well known that, the unrestricted and uncontrolled using of agricultural pesticides striking environmental damage. In this study, the effects of herbicide 2,4-D, which is widely used to combat weeds, in laboratory conditions (temperature: 28±20C, relative humidity: %45-50; photoperiod: 16 hours daylight, 8 hours darkness) on adult Melanogryllus desertus testis have been analysed.For this purpose, the samples have been divided into one control and three experiment groups. In experiment groups; 2,4-D has been given to male subjects in nutrients out of 3 different concentration (1000, 2500, 5000 ppm). Following the 2,4-D prosedure, after 48, 96 and 120 hours, the testis of animals in control and experiment groups have been dissected and has been dyed with hematoxylin-eosin and prepared to be analysed in light microscope.As a consequence of 2,4-D exposure, some degenerative changes have been observed in the direct proportion with concentration. The exposure to 2,4-D has caused a clear decrease in the amount of mature sperm. In addition to the deformation and vacuole in the spermatogenic cells (cyst groups) and necrosis has been noted. According to the established results, 2,4-D has caused histopathological damage over testis.