Çankırı tuz mağaralarının tıbbi jeoloji açısından değerlendirilmesi
Medical geological determinations of Çankiri salt caves
- Tez No: 285327
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evoporit, jeolojik çevre, jeolojik tedavi, jeoturizim, jips, kayatuzu, speleoterapi, tıbbi jeoloji, tuz mağarası, Çankırı, Evoporite, geological environment, geological treatment, geotourism, gypsum, rocksalt, speleoterapi, medical geology, salt cave, Çankırı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışma sahası, Çankırı G31 d3, c4 paftaları içinde yer almaktadır. İnceleme alanı olup Tersiyerve Kuvaterner döneminde çökelmiş marn, kil, jips ve kaya tuzu (evaporitok zon) çökellerindenoluşmaktadır.Yöre ekonomisine büyük katkı sağlayan tuz işletmeleri hakkında jeolojik anlamda yeterliçalışmalar yapılmış olsa da yapay tuz mağaralarının tıbbi jeoloji açısından değerlendirilmesineyönelik bir çalışma yapılmamıştır.Çankırı il merkezinin doğusunda yer alan, tuz işletmeleri tarafından galerilerde yapılan tuzüretimi sonucunda oluşan yapay tuz mağaralarının insan sağlığı üzerindeki tedavi edici(speleoterapi) özelliklerinin saptanması amacı ile bu tez hazırlanmıştır. Bu kapsamda Çankırıyapay tuz mağarasından 10 adet örnek derlenmiş ve örnekler üzerinde XRD ve kimyasalanalizler gerçekleştirilmiştir. Bu analizler sonucunda Halit (NaCI), Blödit (Na2Mg(SO4)2.4H2O),Tenardit (Na2SO4), Jips (CaSO4.2H2O), Anhidrit (CaSO4) ve Kalsit (CaCO3) mineralleribelirlenmiştir.Çalışmada ayrıca tuz mağara içi hava kalitesini belirlemek amacıyla LEL (patlama alt sınırı),CO, O2, sıcaklık, nem ve hız (hava akım sürati) oranları periyodik olarak ölçüm ve saptanandeğerlerin insan sağlığı açısından tehlike arzetmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Study area is at the Çankırı G31 d3, c4 map and it consists of marn, clay, gypsum.Which are Tetiary and Quaternary ayed. Although adequate studies were made ingeological area about Salt establishments which give big contribution to district, therewas no geological study about medical geological features of Salt caves.The purpose of this study is determined of speleoteraphyic features of salt caves whichlocated at the eastof Çankırı city center ort his aim ten samples were from salt caves andXRD and chemical analysises were made on these samples. As a result of theseanalsises; Halide (NaCI), Bloedite (Na2Mg(SO4)2.4H2O), Thenardite (Na2SO4), Gypsum(CaSO4.2H2O), Anhydrite (CaSO4) and Calcite (CaCO3) minerals were detemined.Besides LEL (lower explosive limit), CO, O2, temperature, damp and speed (air flowspeed) rates were measured periodically and it was understood that detected resultsaren?t harmful for human health.