Kargı (Arundo donax L.) yıllık bitkisinden elde edilen biyo-yağın odun koruma maddesi olarak etkinliğinin araştırılması
Efficiency of bio-oil obtained from giant reed (Arundo donax L.) as a wood preservative
- Tez No: 285395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TEMİZ, DOÇ. DR. SAMİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Piroliz, Biyo-yağ, Mantar çürüklük, Termit, Su alma, Mekanik özellikler, Pyrolysis, Bio-oil, Wood decay, Termite, Water absorption, Mechanical properties
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasında; kargı yıllık bitkisinden elde edilen biyo-yağın odun koruma maddesi olarak etkinliği araştırılmıştır. Biyo-yağ, piroliz yöntemiyle (450-525°C) elde edilmiş olup ürün verimi % 45 sıvı, % 30 katı ve % 25 gaz olarak gerçekleşmiştir. GC/MS kullanılarak yapılan biyo-yağın analizinde başlıca bileşenler % 7,1 metoksi fenoller, % 5,87 lignin türevli fenoller, % 5,72 sringoller bulunmuştur. Biyo-yağın yıkanmasını önlemek için epoksitlendirilmiş keten yağı (ELO) kullanılmış olup empreye yöntemi olarak dolu ve boş hücre yöntemleri uygulanmıştır. Yıkanmış örnekler, EN 113 standardına göre beyaz (Trametes versicolor) ve esmer (Poria placenta, Gloephyllum trabeum, Coniophora puteana) çürüklük mantarlarına maruz bırakılmışlardır. Ağırlık kayıpları % 10 biyo-yağ grubu hariç olmak üzere, test örneklerinde % 3'ün altında gerçekleşmiştir. AWPA-E4 testinde; ELO ile ikinci defa muamele edilmiş olan örneklerdeki su alma miktarları (% 4-30) yarı yarıya azalmıştır. Yıkanan suların GC/MS analizinde, en az yıkanan grup, % 20 biyo-yağ+ELO örnekleri olmuştur. Yıkanan suların zehirlilik testinde % 10 biyo-yağda en yüksek mantar gelişimi, ikinci hafta sonunda Trametes versicolor'da (3 cm) olmuştur. Yapılan termit çalışmasında (Reticulitermes flavipes); test grubunda ağırlık kaybının oluşmadığı, kontrol grubunda ise ortalama % 82'lik bir termit etkinliği belirlenmiştir. Biyo-yağın odundaki mekanik dirençler üzerindeki etkisi araştırıldığında genel bir düşüş meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, It was aimed to determine the efficiency of bio-oil obtained from Giant reed (Arundo donax) as a wood preservative. Bio-oil was produced by pyrolysis process (450-525°C) which product yields were consist of 45 % liquid, 30 % solid, 25 % gas. The main components of bio-oil by using GC/MS were 7,1 % guaicols (methoxy phenols), 5,87 % lignin-derived phenols, 5,72 % syringols (dimethoxy phenols). Samples were treated with epoxidized linseed oil (ELO) in order to prevent leaching of bio-oil. Full cell and empty cell methods were applied for treatment. Leached samples were exposed to white (Trametes versicolor) and brown (Poria placenta, Gloephyllum trabeum, Coniophora puteana) rot fungi according to the EN 113 standard. Weight losses of treated samples were found less than 3 % except for samples treated with 10 % bio-oil. According to dimensional stability test, the amount of water absorbed decreased (4-30 %) for the samples treated second time with ELO. The lowest leached group was determined for 20 % bio-oil+ELO through GC/MS analysis of leached water. As a result of inhibition test, the highest development of mycelium growth was found Trametes versicolor (3 cm) at the end of the second week. For termite test; no termite activity was found on the test samples, however 82 % of termite activity was determined for control samples. Regarding mechanical properties, bio-oil decreased the mechanical strength of the samples.