Rize ve Trabzon yöresi kırsal ev bahçelerinin agroforestry potansiyeli açısından değerlendirilmesi
The assessment of Rize and Trabzon?s rural home gardens in terms of the potential of agroforestry
  1. Tez No: 285407
  2. Yazar: MAHMUT KEMAL YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Ev Bahçeleri, Tarımsal Ormancılık, Anket, Rize, Trabzon, Rural Homegardens, Agroforestry, Public Survey, Rize, Trabzon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi kırsal ev bahçelerindeki tür çeşitliliği; tarım ürünü, orman ağacı ve meyve ağaçlarının miktarca dağılımı, yetiştirilme şekli ve ev bahçelerinde çok yönlü yararlanma gibi genel özellikleri ele almıştır. Bu amaçla Rize ve Trabzon yöresinde köy ve mahallelerde birebir görüşme ile anket ve gözleme dayalı olarak araştırma yapılmıştır. Rize'de 22, Trabzon'da 26 kırsal ev bahçesi sahipleriyle anketler yapılmıştır. Rize yöresi ile Trabzon'un doğu ve güney ilçelerindeki ev bahçeleri bitki tür çeşitliliği bakımından daha zengin çıkmıştır. Buna karşılık genel olarak bitki tür çeşitliliği ortalaması Trabzon'da Rize'deki tür çeşitliliği ortalamasına göre daha fazladır. Trabzon yöresi kırsal ev bahçelerinde çok yıllık bitki ve sebze tür çeşitliliği sayısı (23,73), Rize'deki çok yıllık bitki ve sebze tür çeşitliliği sayısı (20,91) ortalamasından yüksek çıkmıştır. Ayrıca çok eski kırsal ev bahçeleri ve yeni kırsal ev bahçelerindeki bitki ve sebze tür çeşitliliği yönünden Trabzon yöresi kırsal ev bahçelerinin daha zengin olduğu görülmüştür. Trabzon yöresinde fındık, çeşitli meyve ve orman ağaçları ile birlikte yetiştirilmekte olup, sebze tarımı oldukça yaygındır. Yerel imkânlarla arazinin uygun olduğu alanlarda seracılık çalışmalarının yapıldığı gözlenmiştir. Rize yöresi doğal bitki çeşitliliğinin zenginliği, toprakların yağış etkisiyle yıkanıp fakirleşmesi, tarım ürününden beklenilen geliri elde edememesi sonucu ek gelir elde etme ihtiyacı doğmuştur. Son yıllarda halk, kiviyi ikinci tarım ürünü olarak ev bahçelerinde yetiştirmeye ve arıcılığa önem vermeye başlamıştır.
Özet (Çeviri)
His investigation named `the assesment of Rize and Trabzon?s rural homegardens in terms of the potential of Agroforestry? deals with the kind variety of rural homegardens of East Black Sea region, agricultural products, forest tree, style of growing fruit trees and getting benefits from homegardens and its?general features. Fort his purpose, in Trabzon and Rize region, in villages and streets, we made this investigation by face to face interactions and observations. We made public surveys with 22 owners of homegardens in Rize, and 26 owners in Trabzon. According to results of public surveys; Region of Rize and the homegardens in the East and South part of Trabzon has been more fertile in terms of plants?kind variety.on the other hand; The average of general plant kind variety in Trabzon is much more than the average in Rize. In rural homegardens in region of Trabzon, number of perennial vegetable and plant variety(23,73) has been much more than the average of the perennial vegetable and plant variety in Rize (20,91). Also, it has been seen that rural homegardens in region of Trabzon has been richer in terms of variety of vegetables and plants in ancient rural homegardens and recent rural homegardens . In Trabzon, hazelnut is grown up with some forest and fruit trees. So the agriculture of vegetables is widespread. It is observed that; with the local opportunities, greenhouses are also widespread in narrow lands. In Rize region, in spite of the fertileness of plant variety, as the land is washed by the rain and lackness of incomes, people higly need additional incomes. Recently, growing kiwis as second product and beekeeping have been very common.