Artvin-Rize yöresi kızılağaç orman ekosistemlerinin gelişimi ile bazı toprak özellikleri ve fizyğrafik etmenler arasındaki ilişkiler
- Tez No: 57842
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yetişme Ortamı, Yetişme Ortamı Verimliliği, Fizyografik ve Edafik Faktör, Verimlilik VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Artvin (Arhavi - Hopa) ve Rize (Ardeşen) yörelerindeki kızılağaç büklerinin gelişimi ile edafik ve fizyografik etmenler arasında ne gibi ilişkilerin olduğu araştırılmıştır. Araştırma alam, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesinde, Trabzon'a 150-180 km. uzaklıktaki Fırtına Deresi ile Kapisre Deresi havzalarında bulunmaktadır. Araştırma alanında seçme usulüyle 38 adet örnek alan alınmış, her bir örnek alanda fizyografik ve edafik faktörler belirlenmiştir. Alman toprak örnekleri üzerinde toprak türü, taşlılık, pH, organik madde, kil, toz, kum gibi özellikler belirlenmiştir. Belirlenen fizyografik ve edafik özellikler ile kızılağaç büklerinin gelişimi arasındaki ilişkiler istatistik analizler yardımıyla araştırılmıştır. Araştırma sonucunda ; Düşük verimlilik sınıfi ve iyi verimlilik sınıfi diye iki verimlilik sınıfi ayırdedilmiştir. Topraktaki kil miktarı ve yükselti etmeni ile verimlilik arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Kuzey bakı gruplarında güney bab gruplarına doğru gidildikçe verimlilik düşmektedir. Araştırma alanında kızılağaç büklerinin 1200 m yükseltilerde saf bükler oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the development of Alder stands forest areas (ecosystems region) and the relationships with edaphic and physiographic factors have been studied in Artvin - Rize. As a study area Firuna and Kapisre streams which are 150 - 180 km. away from Trabzon city was chosen. 38 sample were taken m the study area, the edaphic and physiographic factors were determined in each sample area. Soil texture, pH, soil skeleton, organic matter, clay, sand, silt, factors have been determined on the soil samples taken. The relationships between these edaphic and physiographic factors and the growth of Alder stands were defined by statistical analyis. In the end: Two productivity classes have been determined. These are classifed as poor site and rich site. Pozitif correlation was found between the clay quantity and altitute factors and the productivity was found to be high in north aspect groups whereas low in south aspect groups. In the study area some pure alder stands were observed 1200 m. around above the sea level. Key Words : Site, Site Productivity, Potential Productivity, Edaphic and Physiographic Factors, Productivity Class. VII