Hizan koşullarında azotlu ve fosforlu gübre uygulamalarının doğal çayır alanında dekara kuru ot, yaş ot ve botanik kompozisyona etkisi
Effects of nitrogenous and phosphorus fertilizer treatments on hay yield, herba yield and botanical composition in natural pasture area in Hizan conditions
  1. Tez No: 285499
  2. Yazar: ÇETİN SAYILĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hizan, doğal çayır, botanik kompozisyon, ot verimi, Hizan, natural pasture, botanical composition, hay yield
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, 2009-2010 tarımsal üretim sezonunda, Azotlu ve fosforlu gübre uygulamalarının kuru ot verimi, yaş ot verimi ve bitki kompozisyonları üzerine etkisini tespit etmek amacıyla, Bitlis İli Hizan İlçesi doğal çayırlarında kurulan deneme alanında gerçekleştirilmiştir.Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Azot dozları N0=0 kg/da, N1=5 kg/da, N2=10 kg/da ve N3=15 kg/da şeklinde Amonyum Nitrat (AN) (%26 N2) gübresi olarak, fosfor P0=0 kg/da, P1=7,5 ve P2=15 kg/da şeklinde Triple Süper Fosfat (TSP) (%43 P2O5) gübresi olarak uygulanmıştır. Araştırma alanı botanik kompozisyonunun % 48.17 buğdaygil, % 21.5 baklagil ve % 30,61 diğer familya bitkilerinden oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırma alanında dekara ortalama olarak 324.67 kg kuru ot ve 841.00 kg yaş ot verimi tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda azotlu ve fosforlu gübre uygulamalarının kuru ot, yaş ot verimleri ile botanik kompozisyon üzerine ilk yıl etkisi istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Hizan doğal çayırlık alanları için azotlu ve fosforlu gübrelemelerin bir birini takip eden yıllarda devam etmesi gerektiği, bu iki gübre türünün de beraber kullanımının daha etkili olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried-out to aim determine effects of Nitrogenous and phosphorus fertilizer treatment on hay and herba yield of in experiment area which established on Bitlis Province ? Hizan District grass pasture in 2009-2010 season.The study was established in Split Plots in Random Blocks Experiment Design. Nitrogen doses are N0=0 kg/da, N1=5 kg/da, N2=10 kg/da and N3=15 kg/da as Ammonium nitrate (AN) (26 % N2), Phosphorus doses are P0=0 kg/da, P1=7,5 and P2=15 kg/da as Triple super phosphate (TSP) (43 % P2O5). It was determined that botanical composition of experiment area as 48.17 % grasses, 21.5 % legume, other family plants. It was determined mean hay yield as 324.67 kg/da and herba yield as 841.00 kg /da in experiment area.Effect of Nitrogenous fertilizer and phosphorus fertilizer on hay yield herba yield and botanical composition was determined trivial statistically. It was determined that Nitrogenous and phosphorus fertilization should continue in Hizan grass pastures and these two fertilizer kind together will be effective.