Polibisfenol A'nın karakterizasyonu ve fizikokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Investigating the physicochemical properties and characterization of Polybisphenol A
  1. Tez No: 285498
  2. Yazar: ERHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(bisfenol A), Karakterizasyon, Fizikokimyasal Özellikler, Polimer, Poly(bispfenol A), Characterization, physicochemical properties, Polymer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, enzimatik polimerizasyon yöntemi ile elde edilmiş olan poli(bisfenol A)(Poli(BPA)) nın karakterizasyonu ve fizikokimyasal özellikleri incelendi. Elde edilen Poli(BPA)'nın yapısında bulunan fonksiyonel gruplar FTIR(Flourer Transform Infrared) tekniğiyle doğrulandı. DSC(Diferansiyel Taramalı Kalorimetri) yöntemiyle camsı geçiş sıcaklığı (Tg) 80oC, erime sıcaklığı (Te) ise yaklaşık 138oC olarak bulundu. TGA(Termal Gravimetri Analizi) yöntemiyle polimerin termal stabilitesi tespit edildi. TGA ve DSC eğrileri polimerlerin sentezlendiğini ve alternatif kopolimerin oluştuğunu kanıtlamaktadır. Polimerin yapısında bulunan kompleks moleküllerin yapı analizleri NMR(Nükleer Manyetik Rezonans) yöntemiyle karakterize edildi ve polimerin yapısı ile uyumlu olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, physicochemical properties and characterization of poly(bispfenol A)((Poli(BPA)) which has been obtained by the enzymatic polymerization method has been investigated. The functional groups which has been existed in the structure of obtained Poli(BPA) has been confirmed by FTIR(Flourer Transform Infrared) technique. By the DSC (Differential Scanning Calorimetry) method, glassy transition temperature (Tg) has been obtained as 80oC, and melting temperature (Te) as approximately 138oC. By TGA (Thermal Gravimetry Analysis) method, thermal stability of polymer has been fixed. TGA and DSC curves have proved that polymers have been synthesized and alternative copolymer has been occurred. The structure analyses of complex molecules that exist in polymer structure have been characterized by NMR (Nuclear Magnetic Resonance) method and have been determined that they are harmonious with structure of polymer.