Uzaktan algılama ile Erçek Gölü'nün taşıma kapasitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on determination of caryying capacity of Erçek Lake by using remote sensing
- Tez No: 285508
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Taşıma kapasitesi, Uzaktan algılama, Morfo edafik indeks, Erçek Gölü, Klorofil-a, MERIS, ENVISAT, Carrying capacity, Remote sensing, Morphoedaphic index, Erçek Lake, Chylorophyll-a, MERIS, ENVISAT
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Su kaynaklarının taşıma kapasitesinin bilinmesi sürdürülebilir kullanım ve uygun balıkçılık yönetim ilkelerinin belirlenmesinde önemlidir. 2009-2011 yılları arasında yapılan bu çalışmada, uzaktan algılama ve morfo edafik indeks yöntemleri kullanılarak Van Gölü'nün 30 km doğusunda bulunan Erçek Gölü'nün taşıma kapasitesi belirlenmiştir. Uzaktan Algılama tekniği kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, Erçek Gölü'ndeki klorofil-a konsantrasyonu bir yıl boyunca her ay 4 adet olmak üzere toplam 48 adet ENVISAT MERIS uydu görüntüsü kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Erçek Gölü'ndeki klorofil-a konsantrasyonunun Haziran ayında 6.970 mg/m3 değeriyle en yüksek, Temmuz ayında ise 1.268 ml/m3 değeriyle en düşük düzeyde olduğunu göstermiştir. Erçek Gölü'ndeki klorofil-a konsantrasyonunun ortalama yıllık 2.853 mg/m3 olduğu belirlenmiştir. Uzaktan algılama yöntemi ile elde edilen ortalama yıllık klorofil-a konsantrasyonu kullanılarak hesaplanan taşıma kapasitesi 21331.47 ton/yıl'dır. Morfo Edafik İndeks yöntemi kullanılarak tespit edilen taşıma kapasitesi ise 5534.7 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, Uzaktan algılama yönteminin su kaynaklarının taşıma kapasitesinin belirlenmesinde morfoedafik indeks yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of carrying capacity of natural water resources is important to maintain sustainable production and to establish appropriate fishing policies. In this study, which was carried out between 2009 and 2011, the methods of remote sensing and morphoedaphic index were used to determine carrying capacity of Lake Erçek, located at 30 km east of Van Lake, in Van Turkey. Chlorophyll-a concentration in Erçek Lake was estimated by remote sensing method using ENVISAT MERIS satellite images monthly that images used every month, 48 MERIS images used during the investigation which makes 48 in total during the whole year. The results, were obtained that the highest concentration of chlorophyll-a was 6.970 mg/m3 in June and the lowest was 1.268 mg/m3 in July. The average concentration of chlorophyll-a during the study was determined at 2.853 mg/m3. Carrying capacity was calculated to be 21331.47 metric tonnes per year based on the data of chlorophyll-a concentrations using remote sensing method for Erçek Lake. Carrying capacity calculated by morphoedaphic index method was 5534.7 metric tonnes per year, too. It is concluded that remote sensing method was more reliable and successful in estimation of carrying capacity of water sources compared to Morphoedaphic Index method.