Antioxidant capacities of selected fruits and herbal teas consumed in regular diet and their antimicrobial activities against Staphylococcus aureus
Günlük diyette tüketilen bazı meyvelerin ve bitki çaylarının antioksidan kapasiteleri ile Staphylococcus aureus üzerinde antimikrobiyal etkilerinin araştırılması
- Tez No: 285564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Radikal sönümleme, Total fenol, Total flavonoid, Antimikrobiyal aktivite, Staphylococcus aureus, Radical scavenging, Total phenol, Total flavonoid, Antimicrobial activity
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Staphylococcus aureus gıda kaynaklı hastalıklara yol açan en önemli patojenlerden biridir. Dünya çapında bu patojenlere karşı antibiyotik tüketimi her geçen yıl artmaktadır. Sentetik antibiyotik kullanımını azaltmak için, günlük diyette tüketilen meyve suları ve bitki çayları gibi bazı içeceklerin gıda kaynaklı hastalıklara yol açan S. aureus organizmasının tedavisinde doğal antibiyotik olarak kullanılabilme potansiyelleri incelenmiştir.Günlük diyette sıcak veya soğuk tüketilen içeçekler olarak bitki çaylarından Pimpinella anisum L. (anason), Anthemis arvensis L. (papatya), Rosa canina L. (kuşburnu), Salvia fruticosa Mill (adaçayı) ve meyve sularından Vitis vinifera L. (üzüm), Citrus sinensis L. (portakal), Prunus persica L. (şeftali) and Punica granatum L. (nar) seçilmiştir. Meyve suyu özütleri metanolde hazırlanıp liyofilize edilirken, bitki çayları filtreden geçirilip liyofilize edilmiştir. Bitki örneklerinin antioksidan kapasitelerinin tayini için radikal sönümleme metotları olan 2,2'-azinobis-(3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) ve 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) metotlarının yanı sıra total fenolik ve total flavonoid madde miktarları da saptanmıştır. Antimikrobiyal aktivite tayini ise disk difüzyon testi, minimum inhibe edici konsantrasyon ve minimum bakterisidal konsantrasyon metotlarıyla gerçekleştirilmiştir.ABTS radikal sönümleme metoduyla elde edilen bitki çaylarının trolox eşleniği antioksidan kapasiteleri (TEAK) 48.38 ± 1.242ve 715.73 ± 4.265 (µmol trolox eşleniği (TE)/g özüt) değerleri arasında değişirken, taze meyve örneklerinin değerleri 26.86 ± 0.217 ve 73.55 ± 0.973 (µmol trolox eşleniği (TE)/g özüt) aralığındadır. Yine, DPPH radikal sönümleme metoduyla bitki çaylarının EC50 verilerinin 0.05 ± 0.001 ve 1.53 ± 0.004 (mg/mL) değerleri arasında değiştiği tespit edilmişken, taze meyve örneklerinin EC50 verileri 1.6 ± 0.014 ve 2 ± 0.093 (mg/mL) aralığında bulunmuştur. Ayrıca, çalışmada kullanılan bitkilerin total fenolik madde miktarları 1.383-159.167 (µg gallik asit eşleniği/mg özüt) aralığında yer alırken, total flavonoid miktarları ise 0.111-201.15 (µg quercetin eşleniği/mg özüt) aralığındadır.Adaçayı, portakal ve üzüm en yüksek antimikrobiyal etki gösteren bitki özütleri olarak bulunmuş olup sırasıyla, minimum inhibe edici konsantrasyonları 1.5, 6 ve 6 mg/mL, minimum bakterisidal konsantrasyonları ise 1.5, 24 ve 24 mg/mL'dir. Ayrıca bu bitkilerin inhibe ettikleri alanların çapları 9, 9 ve 11mm'dir.
Özet (Çeviri)
Staphylococcus aureus is one of the major causes of food-borne pathogenesis. Antibiotic consumption for these pathogens has been increasing year by year world-wide. In order to decrease the use of synthetic antibiotics, fresh fruits and dry herbs consumed as beverages in regular diets were examined as potential natural antibiotics for the treatment of food based infections against Staphylococcus aureus.Herbs consumed as tea infusions including Pimpinella anisum L. (anise), Anthemis arvensis L. (camomile), Rosa canina L. (rosehip), Salvia fruticosa Mill (sage) and fresh fruit juices including Vitis vinifera L. (grape), Citrus sinensis L. (orange), Prunus persica L. (peach) and Punica granatum L. (pomegranate) were selected as samples of hot or cold consumed beverages in our daily diets. Extracts of fresh fruit juices were prepared in methanol, on the other hand, tea infusions of herbs were filtered and lyophilized. Antioxidant capacities of the plant samples were investigated by radical scavenging methods, namely 2?2-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) as well as determination of total phenolic and flavonoid contents. Furthermore, antimicrobial activities of plant samples were determined by minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration methods along with disc diffusion method.Trolox equivalent antioxidant capacities (TEAC) of the herbal tea infusions obtained by ABTS radical scavenging method were ranged between 48.38 ± 1.242 and 715.73 ± 4.265 (µmol Trolox equivalent (TE)/g of extract) while, TEAC values of fresh fruits juices were between 26.86 ± 0.217 and 73.55 ± 0.973 (µmol Trolox equivalent (TE)/g of extract). Moreover, EC50 values of the tea infusions obtained by DPPH radical scavenging method were ranged between 0.05 ± 0.001 and 1.53 ± 0.004 (mg/mL) while, EC50 values of the fruit juices were 1.6 ± 0.014 and 2 ± 0.093 (mg/mL). Total phenolic content of the plant samples tested in this study were varied from 1.383 (µg gallic acid equivalent (GAE)/mg of extract) to 159.167 (µg gallic acid equivalent (GAE)/mg of extract) and total flavonoid content varied from 0.111 (µg quercetin equivalent (QE)/mg of extract) to 201.15 (µg quercetin equivalent (QE)/mg of extract).Sage, orange and grape displayed higher antimicrobial activities with values of 1.5, 6 and 6 mg/mL minimum inhibitory concentrations and 1.5, 24 and 24 mg/mL minimum bactericidal concentrations, respectively. Inhibition zone diameters of sage, orange and grape were found to be 9, 9 and 11 mm.