Petrology of eocene volcanism in Central Anatolia: Implications for the early tertiary evolution of the Central Anatolian crystalline complex
Orta Anadolu?da eosen volkanizmasının petrolojisi: Orta Anadolu kristalen kompleksinin erken tersiyer evrimindeki önemi
- Tez No: 285631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KUŞCU, PROF. DR. M. CEMAL GÖNCÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilme, Eosen, volkanizma, kalkalkali, litosferik deliminasyon, Extension, Eocene, volcanism, calc- alkaline, lithospheric delamination
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Orta Anadolu'da Üst Kretase granitik magmatizması, kabaca doğu- batı yönünde uzanan transtensional sedimanter basenlerin oluşumu ile sonuçlanan Eosen gerilmeli rejimi ile devam eder. Bu basenlerin oluşumu, kalk-alkali- hafif alkali volkanizma ile eş zamanlıdır. Genellikle denizaltı lavları ve yüzeydeki domlar olarak gözlenen volkanik kayaçlar Orta Eosen (Bartoniyen) yaşlı Mucur Formasyonu içinde yüzeylenmektedir. Volkanik kayaçlar mafik ve ortaç karakterli olup bazalt, bazaltik andezit, andezit ve nadiren alkali bazalt olarak sınıflandırılırlar. Örneklerin hepsi, kondrite gore LREE zenginleşmesi göstermektedir ve (La/Sm)N değerleri 2.26- 6.17 arasındadır. Volkanik kayaçlar, ilksel mantoya göre normalize edilmiş diyagramlarda Nb, Ta and Ti negatif anomalisi gösterirler. Düşük Nb/La (0.21- 0.62), Ce/Pb (3.70-34.90) ve Nb/U (1.11-30) oranları, bu kayaçların yüzeye çıkması sırasında Üst Kretase granitik kayaçları ile etkileşimini gösterebilir.Volkanik kayaçlar, benzer Sr, Nd and Pb izotop oranları sunmaktadırlar. Göreli olarak yüksek ?Nd (0.53- 4.33) değerleri izotopik olarak tüketilmiş bir mantoyu işaret eder. İz element ve izotop bileşimleri, bu kayaçların dalma batma ile ilişkili akışkan ve eriyikler ile zenginleşmiş heterojen bir mantodan türediğini göstermektedir.Jeokimyasal ve tektonik ortam değerlendirmeleri, litosferik deliminasyonun kalkalkaliden hafif alkaliye değişen kayaçların oluşumunda önemli bir etken olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the Central Anatolian Crystalline Complex (CACC) the Late Cretaceous post-collisional granitic magmatism is followed by Eocene extension, resulting in formation of roughly E-W trending transtensional basins. Formation of these basins was accompanied by calc- alkaline- mildly alkaline volcanism. The volcanic rocks, mainly subaques lava flows and subareal domes are concentrated along these basins and associated with Middle Eocene (Bartonian) Mucur Formation. They are basic to intermediate and are classified as basalt, basaltic andesite and rarely alkali basalt and trachy-andesite. All studied samples are strongly and variably LREE enriched relative to chondrite with the (La/Sm)N ratio of 2.26- to 6.17. They have negative Nb-Ta and Ti anomalies in the primitive mantle normalized diagram, and are characterized by low Nb/La (0.21 to 0.62), Ce/Pb (3.70-34.90) and Nb/U ratios (1.11-30), which may indicate an interaction with the Late Cretaceous granitic host rocks in the course of their ascent.The volcanic rocks display similar but variable ranges of Sr, Nd and Pb isotope values. Relatively high values of ?Nd (0.53 to 4.33) indicate an isotopically depleted mantle source. Combined trace element and isotope compositions of the Eocene samples suggest that they were derived from a heterogeneous lithospheric mantle source that had been metasomatized by subduction related agents such as fluids and/or melts during a previous geodynamic event.Geochemistry and geotectonic setting point out that lithospheric delamination was the most likely mechanism to generate these calc-alkaline to mildly alkaline volcanic rocks in the CACC.