Effects of precipitation recharge and artificial discharge on salt water-fresh water interface movement in Selçuk sub-basin: Climatic indications
Selçuk alt-havzasındaki yağış beslenimi ve yapay boşalımın tuzlu su-yer altı suyu arayüzeyi hareketine etkileri: İklimsel belirtiler
- Tez No: 285630
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ ÇAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tuzlu su girişimi, yoğunluk-bağımlı sayısal modelleme, Selçuk alt-havzası, iklim değişikliği, Salt water intrusion, density dependent numerical modeling, Selçuk sub-basin, climate change
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sıcaklık ve yağış miktarındaki iklim değişikliğine bağlı dalgalanmalar yeraltı suyunun beslenim oranını etkilemektedir. Yağış beslenimi ve yapay boşalım miktarındaki değişimler, yeraltı suyu seviyesine ve böylece deniz suyu ile temas halinde bulunan akiferlerdeki tuzlu su girişim oranına doğrudan tesir etmektedir. Bu çalışmanın amacı Selçuk alt-havzasındaki genel tarihsel yağış besleniminin eğilimini belirlemek ve MÖ 1100 den itibaren iklim değişikliğinden dolayı beslenim miktarında artış ya da azalış olup olmadığını saptamaktır. Ayrıca amaç, iklimdeki ve yapay boşalımdaki olabilecek dalgalanmalar sonucunda tuzlu su-yeraltı suyu arayüzeyinin gelecekteki konumunun incelenmesini kapsamaktadır. Bu sebeple, sonlu eleman yaklaşımı kullanılarak sayısal yoğunluk-bağımlı kesitsel yer altı suyu akım ve iyon taşınım modeli geliştirilmiştir. İlk olarak, akiferdeki güncel tuzlu su-yer altı suyu arayüzeyi ve yapay boşalıma bağlı hidrolik yük değişimi belirlenmiştir. Bozulmamış sürecin son aşamasını temsil eden 1976 yılındaki konsantrasyon dağılımını elde etmek için ters modellemeden yararlanılmıştır. Sonra, kalibre edilmiş değişkenler ve güncel beslenim değeri kullanılarak MÖ 1100 den 1976 ya kadar tuzlu su-yer altı suyu arayüzeyinin ilerlemesi modellenmiştir. Regresyon (deniz gerilemesi) modeli simülasyonları sonucunda (MÖ 1100-1976) alanda günümüzde belirlenenden daha az derecede tuzlu su girişimi olmuş olması gerektiği belirlenmiştir. Bu sonuç son 3076 yıldaki genel beslenim miktarının 1976 dan daha az olması gerektiğine işaret etmektedir. Bunlara ek olarak, hem iklim değişimi hem de su talebindeki artışın etkisi altındaki arayüzeyin gelecekteki (2010-2099) durumu ve hidrolik yük değişimi belirlenmiştir. Gelecek model simülasyonu tuzlu su-yeraltı suyu arayüzeyinin karaya doğru daha fazla hareket edeceğini göstermiştir. Fakat bu hareket çoğunlukla iklimsel değişikliklerden ziyade artan boşalım miktarından dolayıdır.
Özet (Çeviri)
Fluctuations in temperature and precipitation amounts due to climate change influence recharge rate of groundwater. Any variations in the amount of precipitation recharge and artificial discharge directly affect groundwater level and so the salt water intrusion rate in the aquifers, which are in contact with sea water. The purpose of this study is to determine the overall historical precipitation recharge trend in Selçuk sub-basin and to detect whether there is a decrease or increase in recharge amounts due to climate change since 1100 BC. Besides, it covers assessing the future position of the salt water-fresh groundwater interface as a result of possible fluctuations in climate and artificial discharge. For this purpose, numerical density dependent cross sectional groundwater flow with solute transport model was conducted using finite element approach. At first, current salt water-fresh water interface and artificial discharge related head changes in the aquifer were determined. Backward modeling was utilized to obtain concentration distribution in the year 1976 representing the last stage of the undisturbed period. Then, progradation of salt water-fresh water interface since 1100 BC to 1976 was modeled using calibrated parameters and current recharge value. As a result of sea-regression model simulations (1100 BC-1976) less degree of salt water intrusion than that of currently detected in the area was obtained. The result suggests that overall recharge amount in the last 3076 years must have been less than that of 1976. Moreover, future (2010-2099) position of the interface and head changes under the influence of both climate change and increasing water demand were determined. Future model simulations indicate that salt water-fresh water interface moves farther landward. However this movement is mostly due to increasing discharge amount rather than that of climatic changes.