KOBİ'lerde aranan emek talebinin niteliği: Tokat ili örneği
The quality of demand searched : Sample of Tokat city
  1. Tez No: 285763
  2. Yazar: YASEMİN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH BARIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Emek, KOBİ, istihdam, Labor, SME, employment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Ekonomik kalkınmanın birinci koşulu, üretim faktörlerinin etkin kullanılmasıdır. Bu faktörler arasından emek, üretimin insan unsurunu oluşturması nedeniyle; diğer üretim faktörlerinden ayrılmaktadır. Bu noktadan hareketle, istihdamı artırıcı ve işsizliği önleyici politikaların uygulanmasında odak noktası emeğin nitelik ve niceliğinin artırılmasıdır.İstihdam politikalarının daha kapsamlı uygulama alanı bulduğu 21. yy KOBİ'lerin yüzyılıdır. Türkiye'de her 100 işletmeden 99.2'sini KOBİ'ler oluşturmaktadır. İşsizliğin azaltılmasında, dolayısıyla emek piyasasında görülebilecek arz talep dengesizliklerin giderilmesinde KOBİ'lerden büyük roller beklenmektedir.Tokat ilindeki mevcut emek piyasasında aranan emeğin niteliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan bu çalışmanın özünde üretim faktörlerinin insan unsurunu oluşturan emeğin olması araştırmayı önemli kılmaktadır. Öncelikli amacın Tokat emek piyasası ile ilgili durum tespiti yapmak olduğu bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde emek piyasasının teorik kısmına yer verilmiş, ikinci bölümde emek piyasası ile yakından ilişkili olan KOBİ'ler incelenmiş ve son bölümde de uygulamalı analize yer verilmiştir.Çalışmanın son bölümünde; Tokat'ta hangi niteliklere sahip işgücüne talep olduğunun tespiti ile birlikte talep edilen nitelikteki işgücü yetiştirme konusunda kamuoyuna bir ön bilgi vermek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formundan, yüz yüze görüşme tekniğiyle, telefon ve mail aracılığıyla elde edilen bilgiler SPSS 11.5 Paket Programı ile analize tabii tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, Tokat emek piyasası işverenleri personel istihdamında öncelikli olarak eğitim düzeyini ve uygulama becerisini ölçüt kabul etmektedirler.
Özet (Çeviri)
The first condition for economic development is using the factors of production efficiently. Labor differs from the other factors of production in that it is made of human factor. For this reason, the quality and quantity of labor are very important in implementing the policies which increase employment and prevent unemployment.21th century in which more comprehensive employment policies have been implemented is the century of SMEs. In our country, out of 100 companies 99,2 (percent)are SMEs. For this reason, SMEs are expected to assume major roles in decreasing unemployment and eliminating supply and demand imbalances which can be seen in the labor market.This study has been conducted in order to determine the quality of labor expected in the current labor market in Tokat and what makes the study important is that it deals with the human labor which is one of the main factors of production. This study, the first aim of which is to perform a due diligence analysis in Tokat labor market, consists of three parts. In the first part of this study, the theoretical section of the labor market has been explained in detail. In the second part, SMEs, which are closely related to the labor market, have been examined and in the last part, applied analysis has been mentioned.In the last part of this study the aim is to determine what kind of quality of labor force is demanded and what kind of quality of labor force is not demanded and to give advance information to the public about how to train labor force in demanding quality. The data have been obtained through face to face interviews, e-mails and the questionnaire forms prepared for this aim and they have been analyzed with SPSS 11.5 package program. According to the results of the analysis, employers of labor market in Tokat have attached a primary importance to the level of education and practice skills in their employment of staff.