Enerji talebi ve Tokat'ta elektrik enerjisi talebi üzerine bir uygulama
Energy demand and a practice on electric energy demand in Tokat
  1. Tez No: 285762
  2. Yazar: VEYSEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Talebi, Elektrik Talep Tahmin Projeksiyonu, Kişi Başına Elektrik Talebi, Energy Demand, Electric Demand Forecasting Projection, Electric Demand Per Capita
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüz dünya medeniyetinin sürdürülebilmesinde enerji önemli bir yaşam kaynağıdır. Enerji talebi günlük ekonomik faaliyetlerin gerçekleşmesi için bireysel ve kurumsal boyutta tüketilmek istenen enerjiyi ifade eder. Kentleşme, ekonomik büyüme ve gelişme, nüfus, teknolojik gelişmeler, iktisadi etkinlik ve verimlilik enerji talebini etkileyen önemli faktörlerdir.Bu çalışmada, genel olarak enerji ve enerji talebi dünya ve Türkiye ölçeğinde teorik ve uygulama boyutlarıyla değerlendirilerek, Tokat ili elektrik enerjisi talep tahmini yapılmıştır. Tahminler yapılırken geçmiş yıllara ait elektrik tüketim miktarı, abone sayısı, fiyatları ve kişi başına düşen elektrik talep miktarı gibi değişkenler kullanılarak 1994?2009 yılları arası Tokat ili elektrik enerjisi talep tahmini, 2010 ? 2015 dönemi için elektrik, nüfus ve kişi başına düşen Tokat ili elektrik enerjisi talep tahmin projeksiyonları yapılarak, Tokat ili ile Türkiye geneli ve komşu illerin mukayesesi yapılmıştır.Elektrik enerji talep projeksiyonu Türkiye'nin bütün iller için yapılabileceğinden elektrik üretiminde arz planlaması önceden tahmin edilebilecektir. Özellikle doğalgaz gibi pahalı kaynakların, üretimde kullanımının ve maliyetlerinin düşürülmesi ile Türkiye'de çok miktarda bulunan kaynaklara yönelme ve kaynakların etkin ve verimli kullanımı sağlanacaktır. Çalışma her ne kadar ulusal bazda yapılmış olmasa da enerji tüketimi konusunda yapılabilecek çok kapsamlı çalışmalara pilot olabilecek konumdadır.
Özet (Çeviri)
Energy is a crucial resource for the sustainability of the today?s world civilization. Energy demand represents the energy that is to be consumed in individual and institutional dimensions for economic activites to be performed. Urbanization, economic growth and development, population, technological improvements, economic activity and efficiency are the important factors that affect energy demand.In this study, an electric energy demand forecasting for Tokat is made, evaluating energy in general and energy supply in theorical and practical dimensions in the scale of Turkey. Comparisons between Tokat and Turkey in general and neighboring cities are made, making electric energy demand forecasting for Tokat between 1994-2009 and electric, population and electric energy demand forecasting projections for Tokat between 2010-2015, using variables such as consumption quantity, number of subscribers, prices and electric demand amount per capita while making predictions.Supply planning in electric production can be predicted because electric energy demand projection can be done for all the cities in Turkey. Efficient and productive use of resources and tendency to those resources which we encounter in Turkey in great quantities will be enabled, using the expensice resources like natural gas in production and decreasing the prices. Although this study isn?t done on national basis, it can be pilot for extensive studies which can be done on energy consumption.