Popüler kültürde milliyetçilik: Komplo kitapları
Nationalism in popular culture: Books of conspiracy
- Tez No: 285764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM ÖZGÜR DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, söylem, hegemonya, milliyetçilik, komplo zihniyeti, Popular culture, discourse, hegemony, nationalism, conspiracy mindset
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Popüler Kültürde Milliyetçilik: Komplo Kitapları Bu çalışmada popüler kültür alanının Gramscian anlamda hegemonik bir mücadele alanı olarak tanımlanmasından hareketle, popüler komplo kitaplarında Türk milliyetçi söylemleri incelenmektedir. Bu bağlamda komplo teorilerinin popülerleşmesine dikkat çekilerek, komplo zihniyetinin gündelik hayatta normalleşen milliyetçilikle ilgisi ortaya koyulmaya çalışılmaktadır.Birinci bölümde popüler kültür kavramı tanımlanarak milliyetçilikle ilişkisine değinilmiştir. Popüler kültür, gündelik hayatta milliyetçiliğin yeniden üretildiği ve söylemsel mücadelenin sürdüğü bir alan olarak görülmekte, bu üretimin nasıl gerçekleştirildiğine dair örneklere yer verilmektedir.İkinci bölümde komplo teorileri tanımlanmakta ve bu teorilerin popülerleşmesine, diğer bir ifadeyle komplo zihniyetinin yaygınlaşmasına neden olan etmenler incelenmektedir. Söz konusu etmenlerle milliyetçilik arasındaki bağ vurgulanarak, komplo teorilerinin milliyetçi söylemler tarafından nasıl araçsallaştırıldığına değinilmektedir.Üçüncü bölümde Türk milliyetçiliğinin yapısal özellikleri vurgulanarak, özellikle 11 Eylül 2001'den sonra değişen dünya konjonktüründen nasıl etkilenildiği ve bunun komplo teorilerine nasıl yansıdığı ele alınmaktadır. Bu bağlamda, seçilen kitaplardaki milliyetçi söylemler söylem analizi yöntemiyle incelenmektedir. Kitaplarda öne çıkan söylemsel temalar eşliğinde yapılmaya çalışılan analizle milliyetçi söylemlerin vurguları, biz ve öteki tanımları, endişeleri, gelecek öngörüleri ve beklentileri ortaya koyulmaya çalışılmaktadır.Sonuç bölümünde ise, popüler kültür alanındaki hegemonik mücadelenin unsurlarından olan komplo kitaplarının ve bu kitaplarda dile gelen komplo teorilerinin milliyetçi söylemleri yeniden üreten, meşrulaştıran ve normalleştiren araçlar olduğu ve bu yönleriyle toplumsal barışın ve demokrasinin gelişmesini olumsuz yönde etkiledikleri vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nationalism in Popular Culture: Books of ConspiracyIn this study, considering the definition of popular culture field as a hegemonic arena by Gramscian theory, Turkish nationalist discourse in popular culture books is analyzed. In this sense, by pointing out the popularization of the conspiracy theories, the relation between conspiracy mindset and nationalism that is becoming normal in daily life is trying to reveal.In the first part of the study, the linkage between popular culture and nationalism is referred by giving the definition of popular culture. Popular culture is seen as a field in which nationalism is regenerated in daily life and discursive struggle is carried on, and examples are mentioned on how this regeneration is done.In the second part of the study, conspiracy theories are identified, and the factors which lead up the popularization of these theories, in other words the generality of conspiracy theories have been studied. The linkage between these aforesaid factors and nationalism is underlined and how conspiracy theories have been instrumentalizing by nationalist discourses is mentioned.In the third part of the study, the structural characteristics of Turkish nationalism and how it has affected by word conjuncture, especially after September 11, 2001 and how it has reflected to conspiracy theories is mentioned. In this sense, the nationalist discourse in the books chosen is analyzed with discourse analysis. With the analysis that is being held by the help of featured discursive themes in the books, the nationalist discourses? emphasis, the definition of the others-and-us, concerns, future perspective and hopes are trying to reveal.In the conclusion part of the study, the books on conspiracy that are the factors of hegemonic struggle in popular culture field, and the conspiracy theories in these books are the instruments that regenerates, legalizes and normalizes the nationalist discourses, and their negative effects on social peace and on the development of democracy is underlined.