Mecmu'ayı Eş'ar (inceleme-metin-tıpkıbasım) Milli Kütüphane yz. a 4022
Mecmu?a-yi Eş?ar (review-text-facsimile) National Library yz. a 4022
- Tez No: 285811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmu'a, şiir, şiir mecmu'ası, Milli Kütüphane Yz. A 4022, Journal, Poem, Poem Journal, National Library Yz. A 4022
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Doğuşundan bu yana D?v?n Edebiyatı, Türk edebiyatına yön vermeye başlamış; gerek muhteva yönünden ve gerekse estetik yönden Türk edebiyatına sayısız zenginlik katmıştır. Dolayısıyla D?v?n Edebiyatını, Türk kültürünü kristalize bir halde bizlere sunan bir edebiyat dönemi olarak nitelendirmek gerekir. Böylesine zengin bir estetiğe ve muhtevaya sahip olan d?v?n şiirinde mecmu?aların, mecmu?a-yı eş??rların (şiir mecmu'aları) önemi büyüktür. Öyle ki D?v?n Edebiyatı açısından mecmu'aları, ?hazine-ender-hazine?; yani D?v?n Edebiyatı hazinesinin içinde saklı bir hazine olarak adlandırmak yerinde olacaktır.Bizim söz konusu çalışmamız olan eser, Milli Kütüphane Yz. A 4022'de kayıtlı olan bir şiir mecmu'asıdır. Mecmu'anın içerisinde 5 şairin şiirine yer verilmiştir. 124 varaktan oluşan eserde 1 kaside, 235 gazel bulunmaktadır. Eserdeki gazeller 5 beyit olarak yazılmıştır. Şiirler d?v?nlardaki şiirlerle birebir mukayese edildikten sonra beyit sayısı arasındaki farklar ve şiirler arasındaki diğer farklar dipnot olarak belirtilmiştir.Çalışma, şairlerin mecmu'adaki şiirlerinin transkribe edilip d?v?nlarıyla mukayese edilerek aralarındaki farkların belirtilmesi amacını taşır. Çalışmanın giriş kısmında, eserde şiirleri yer alan beş şairin hayatı ve edebi kişiliği ile mecmu'alar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra eserin çeviri metni yer alırken metnin sonuna da tıpkıbasımı eklenmiştir. Sonuç itibariyle bu çalışma mecmu'alarla ilgili olarak edebiyat dünyasına katkı sağlamak düşüncesiyle hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since it was emerged, Classical Turkish Literature has directed Turkish Literature and enriched Turkish Literature from content and aesthetic points of view. For that reason; Classical Turkish Literature should be regarded as a literature era which presents us Turkish culture in crystallized form. From this aspect; poetry and journals have great importance in classical Turkish literature, which has such a large content and aesthetic. In other words; These documents are so important that journals can be described as `? treasure-unique in treasure?? from classical Turkish literature aspects namely; it shall be claimed that they are treasure hidden in treasure of classical Turkish literature.Poetries that are in subject of this study are poetry journals recorded in National Library Yz A 4022. Poetries of five different poets are examined. Moreover; There are one encomium and 235 ghazals in poetries with total 124 number of pages. Ghazals are written by five verses. After poetries are compared with ones in different collected poems book, differences in verses and poetries are pointed out by foot notes.Aim of this study is to compare the original poem journal poetry of poets with ones in collected poem books and is to determine to differences as well as to translate the poetries. In introduction part of this study; information about poetries and lives and literature style of poets are given. After introduction part, Poetries are translated and original copies of poetries are given in annexes of this study. As a result; examining and translating of these documents; this study concerning poem journal, which is thought to be useful in literature world, is prepared.