Avrupa Birliği enerji güvenliğinin sağlanmasında Türkiye'nin enerji koridoru olma rolü
Turkey?s role as an energy corridor in providing the energy security of European Union
  1. Tez No: 285837
  2. Yazar: MUSTAFA İMREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜME NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Güvenliği, Avrupa Birliği, Enerji Boru Hattı, Enerji Politikaları, Enerji Pazarları, Energy, Energy Security, European Union, Energy Pipeline, Energy Policies, Energy Markets
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Enerji, ülkelerin gelişimini sağlayan temel yapı taşlarından biridir. Özellikle, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynakları artık ülkeler için vazgeçilmez girdiler olup, stratejik değere sahiptir. Ancak bu kaynakların kısıtlı olması, arz ve talep sahibi ülkelerin tek taraflı çıkarlara dayanan politikaları ve orta vadede bu kaynakların sonunun geleceği endişesi, ülkelerin enerji güvenliği kaygılarını artırmıştır. AB de en fazla enerji kaynağına ihtiyaç duyan bölgesel güçlerden biridir ve doğal olarak kendi arz güvenliğini sağlamak istemektedir. Türkiye de jeopolitik konumu itibariyle potansiyel enerji ithalatçısı ülkeler ile ihracatçı ülkeler arasında bir geçit konumundadır. Doğal olarak bu konumun getirdiği avantajları kullanarak, hem gelişen ekonomisi için gerekli enerji ihtiyacını hem de bir geçiş koridoru olarak AB'nin enerji ihtiyacını karşılayacak iletim hatlarının kendi topraklarında bulunmasını istemektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, AB'nin enerji üretimi, tüketimi, ithalatı ve temel enerji politikaları incelenmiştir. Türkiye'nin enerji politikaları ile AB'nin enerji gereksiniminin karşılanmasındaki rolü açıklanmıştır. AB başta olmak üzere, petrol ve doğal gaz tedarikçisi ülkelerin ortak yararları, kaynak ülkelere sağlanacak yararlar ve başta Türkiye olmak üzere, geçiş güzergâhlarında bulunan diğer ülkelere sağlanacak yararlar değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, Türkiye, AB'nin enerji güvenliğinin karşılanmasında bölgedeki en istikrarlı ülkedir. Bu nedenle Türkiye'nin mevcut enerji nakil hatlarının geliştirilmesi, yeni iletim hatlarının planlanması ve hayata geçirilmesi konusunda eksikliklerini bir an önce tamamlayarak daha etkin bir politika izlemesi gerekmektedir. Ancak bu yönde doğru politik adımların atılması ile Türkiye bölgedeki“enerji koridoru rolünü”pekiştirebilir ve bölgede önemli bir stratejik güç unsuruna dönüşebilir.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the basic building blocks that help countries develop. Especially, energy supplies like oil and natural gas are now indispensable feedstocks and have a strategic value. However, that these supplies are restricted, the policy based on unilateral interests of the countries which have supply and demand, and the concern that these sources will break up in the medium term increased the security preoccupations of the countries. EU is one of the regional forces which needs the most energy source and thus, desires to provide its own security of supply. And because of its geopolitical position, Turkey serves as a gateway between the potential energy importer countries and the exporter countries. As a natural consequence, using this position, it wants the transmission lines that provide the energy needs necessary for both its developing economy and EU to be on its own land as an energy corridor. From this point of view, in this study the energy production, consumption, import and the basic energy policies have been analyzed. By the energy policies of Turkey, its role in providing EU?s energy need has been explained. The common benefits of the energy and natural gas suppliers, in particular EU, the benefits which are going to be provided to the source countries and the benefits that are going to be provided to the countries on the transition route, notably Turkey, has been evaluated.As a consequence, Turkey is the most consistent country of the region in providing the EU?s energy security. For this reason, Turkey has to follow a more active policy in improving its existing energy transmission lines, planning and realizing the new transmission lines by making up its shortcomings as soon as possible. Only going through the proper channels can Turkey strengthen its ?role as energy corridor? and become an important strategic force in the region.