İslam Hukukunda eşitliği bozan faktörler
The factors disrupting the equality in Islamic Law
  1. Tez No: 285872
  2. Yazar: AYŞE MEYDANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Esitlik, hak, adalet, ehliyet, slam hukuku, esitsizlik, Equality, right, justice, competency, Islamic Law, inequality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Esitlik kavramına farklı bir bakıs açısıyla yaklasan slam hukuku, bu kavramınaltını kendine özgü ifadelerle doldurmustur. Esitlikten ziyade adalet prensibi üzerindeduran bu yaklasım, temel haklarda bütün insanları esit görürken, farklı yetenek vekabiliyetlerden kaynaklanan farklılasmayı da göz ardı etmemistir. Bu baglamda temelgaye hak edene hakkını teslimdir.Bazen bu hakkın tesliminde esitligi bozan unsurlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar,cinsiyet, akıl, bilgi, sıhhat veya din ayrılıgı gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Ortayaçıkan bu engellerde esitligi bozmak bir esitsizlik olabilir. Ancak her esitsizlikadaletsizlik degildir.
Özet (Çeviri)
The Islamic Law that approaches to the term of equality with a differentviewpoint has filled the base of this term with distinctive definitions. This approach thatemphasizes more on the principle of justice than equality, in fundamental rights, has notignored the differentiation originated from different abilities and capabilities. In thissense, the basic goal is to give the deserver what he/she has deserved.Sometimes, in the delivery of this right, there appear some factors disrupting theequality. They may be arisen from sex, wisdom, health or separation of religion. It maybe an inequality to disrupt the equality for these generated drawbacks.