İslâm cezâ hukukunda kadın erkek eşitliği ve şiddet
Equality of men and women in Islamic criminal law
- Tez No: 841692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, İslâm hukukunda kadın, İstanbul Sözleşmesi, Kadın erkek eşitliği, Kadının beyanı, Kadının mirası, Kadının şahitliği, Feminism, Women in Islamic law, Istanbul Convention, Equality between men and women, Woman's declaration, Woman's legacy, Woman's testimony
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Toplumu oluşturan ana unsurlardan biri olan kadının sosyal hayattaki rolü ve konumu insanlık tarihi boyunca tartışma konusu olagelmiştir. İslâm hukuku kendi açısından bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmasına rağmen günümüzde bu tartışma farklı şekillerde devam etmektedir. Sosyal hayatta ve beşeri ilişkilerde kadının erkek ile eşit sayılması ve bunun sınırının belirlenmesinde henüz ortak bir kanaat oluşmamıştır. Kadının hakları konusu ve kuralların çatışması hala devam etmektedir. İslâm dininin ön gördüğü kadının hak ve özgürlükleri, özellikle cezâ hukuku, miras hukuku, kadının şahitliği ve kadın erkek eşitliği gibi hususlarda tartışma konusu yapılmaktadır. Çalışmamız da“İslâm Cezâ Hukukunda Kadın-Erkek Eşitliği ve Şiddet”başlıkları altında İslâm hukuku ve modern hukuk açısından kadının hakları, kadına şiddet, kadının mirası ve şahitliği, İslâm ile feminizm ve İstanbul Sözleşmesi konularını ele alacağız. Tezimiz giriş, 3 bölümle sonuçtan oluşmaktadır. İlk bölümde İslâm cezâ hukukunun tanımı, tarihçesiyle günümüz hukuklarıyla karşılaştırılması ele alınmıştır. İkinci bölümde suç, cezâ ve şiddet kavramlarına değinilmiş, bu kavramların tanımı, taksimi, İslâm hukuku ve günümüz hukuk perspektifinde açıklanmıştır. Üçüncü bölüm de ise tarihten günümüze kadının toplum içindeki konumu, İslâm hukukunda ve modern hukukta kadın erkek eşitliği, kadının mirası ve şahitliği dile getirilmiştir. Bu bağlamda feminizm, İstanbul sözleşmesi ve kadının beyanı konuları da işlenmiştir. Sonuç bölümünde de konu ile ilgili değerlendirmede bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The role and position of women in social life, one of the main elements that make up society, has been a matter of debate throughout human history. Although Islamic law has made the necessary regulations on this issue in its own way, this debate continues in different ways today. A common opinion has not yet been formed regarding women being considered equal to men in social life and human relations and determining its limits. The issue of women's rights and the conflict of rules still continue. The rights and freedoms of women, which are prescribed by Islam, are the subject of discussion, especially on issues such as criminal law, inheritance law, women's testimony and equality between men and women. In our study, we will discuss the issues of women's rights, violence against women, women's legacy and testimony, Islam and feminism and the Istanbul Convention in terms of Islamic law and modern law, under the headings of“Women-Men Equality and Violence in Islamic Criminal Law”. Our thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the first part, the definition, history and comparison of Islamic criminal law with today's laws are discussed. In the second chapter, the concepts of crime, punishment and violence are mentioned, and the definition and division of these concepts are explained in the perspective of Islamic law and today's law. In the third part, the position of women in society from history to the present, the equality of men and women in Islamic law and modern law, women's legacy and testimony are expressed. In this context, feminism, Istanbul Convention and women's declaration issues were also discussed. In the conclusion section, an evaluation on the subject was made.