Sosyal bir sorun olarak fuhuş olgusu: Diyarbakır genelevi örneği
Prostitution phenomenon as a social matter: Example of diyarbakir bawdy house
- Tez No: 285882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELDA SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yasal Fuhuş, Genelev, Olgu, Legal prostitution, bawdy house, phenomenon
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırma, toplumda her dönemde sosyal bir sorun olarak varolan fuhuş olgusunu yasal ve yasal olmayan yönüyle ele alan, nitel bir çalışmadır. Fuhuşa yol açan ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel, biyolojik, teknolojik, cinsel sebepler ve fuhuş sektöründe yer alanların sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırmacı tarafından literatür taraması yapıldıktan ve gerekli izinler alındıktan sonra, Diyarbakır Genelevinde bulunan yasal fuhuş mağduru 51 kadınla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler ve gözlemler neticesinde elde edilen veriler araştırmada sunulmuştur. Araştırma, Diyarbakır Genelevinde bulunan kadınlarla yapılmış olmasına rağmen, yalnızca Genelev kadınları ve yasal fuhuş olgusu üzerine değerlendirmeler yapmaktan öte veriler içermektedir.Araştırmanın sonucunda, kadınların hayat hikayelerinden yola çıkılarak fuhuşun sebepleri ortaya konulmuştur. Fuhuş sektöründe yer alanların ekonomik, cinsel, psikolojik sömürüye maruz kaldıkları bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a qualitative work which discusses prostitution phenomenon, which has always been as a problem at society, on both legal and illegal points. It has been tried to determine the problems which causes prostitution economically, socially, psychologically, culturally, biologically, technologically and sexually.After making a literature review and getting necessary legal permission, the reseacher had interviews with 51 legal prostitution aggrieved in Diyarbakır Bawdy House profoundly. The data held by these interviews have been announced at this research. Although the research has been done only with the women at Diyarbakır Pawdy House, it includes more data than evaluations of pawdy house women and legal prostitution matter.Following the research, the reasons of prostitution have been presented via life stories of the women. It has been found that the ones at prostitution sector are undergone economic, sexual and psychologic abuse.