Taylor kuralı: Teori ve Türkiye üzerine bir uygulama
Taylor rule: Theory and an application on Turkey
  1. Tez No: 285926
  2. Yazar: SELİM KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Taylor Kuralı, Para Politikası Tepki Fonksiyonu, ARDL, SVAR, Taylor Rule, Monetary Policy Reaction Function, ARDL, SVAR
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
İktisat teorisindeki gelişmeler para politikalarının nasıl uygulanması gerektiğine dair tartışmaları gündeme getirmiştir. Para politikalarının belirli bir kurala göre uygulanması gerektiğini savunan iktisatçılar, ihtiyarî bir para politikasının yürürlükte olmasının zaman tutarsızlığı problemi nedeni ile etkin olmayacağı konusunda hemfikirlerdir.Para politikası kurallarının nasıl uygulanacağına dair farklı öneriler iktisat literatüründe çok geniş yer tutmaktadır. Bunlardan birisi de Taylor kuralıdır. Taylor, para politikası kuralı önerisinde, kısa vadeli faiz oranının enflasyonun ve hasılanın hedeflenen seviyelerinde kalması için bir araç olarak kullanılabileceğini belirtmiştir. 2002 yılından itibaren enflasyon hedeflemesi rejimini uygulamaya başlayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, temel politika amacının fiyat istikrarının sağlanması olduğunu, bunu sağlamak amacıyla kullanacağı temel politika aracının ise kısa vadeli nominal faiz oranı olacağını açıklamıştır.Bu tezin amacı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın politika davranışlarını Taylor tipi bir para politikası tepki fonksiyonu oluşturarak tahmin etmektir. Bu doğrultuda bankanın politika tepki fonksiyonu 2002M2?2011M2 dönemine ait aylık veriler kullanılarak tahmin edilmektedir. Bu amaçla ARDL metodolojisi kullanılarak eşbütünleşme ve hata düzeltme modelleri elde edilmekte, ayrıca vektör otoregresyon (VAR) modeli ve yapısal vektör otoregresyon (SVAR) modeli kullanılarak etki-tepki ve varyans ayrıştırma analizleri yapılmaktadır. Son olarak değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi, Toda?Yamamoto nedensellik analizi ile incelenmektedir.Elde edilen tüm analiz sonuçları, Merkez Bankası'nın politika kararlarında sadece enflasyon oranındaki şokları dikkate aldığını göstermektedir. Hasıla ve döviz kuru şokları ise bankanın politika kararlarını etkilememektedir. Tüm bu sonuçlar ışığında Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı hedefini yegane hedef olarak belirlediği ve bu hedefe ulaşmak amacına uygun politika uyguladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Recent developments in the theory of economics, brought up discussions on the application method of monetary policies. Economists,arguing that the implementation of monetary policies according to a specific rule understand that discretionary policies are not effective because of time consistency problem.There are plenty of proposition in the literature about how to apply the rules of monetary policy. One of them is the Taylor rule. In his policy proposal, Taylor suggests that short term nominal interest rate can be used as a policy instrument to intervene deviations in inflation and output. The CBRT has started to inflation targeting regime by the beginning of 2000 and declared that the main policy purpose as the maintenance of price stability. The short term nominal interest rate is the main policy instrument to achieve this purpose.Aim of this thesis is to estimate monetary policy behaviour of the CBRT by using Taylor type monetary policy reaction function. We employee ARDL bounds test approach, Toda-Yamamoto causality analysis, VAR and SVAR models, respectively. Then, we estimate monetary policy reaction function by using data belonging 2002M2-2011M2 period.Results obtained from both econometric models imply that Central Bank only takes inflation into account in its policy decisions. A deviation in output level or volatility in real exchange rate have no effect on interest rate decisions of the bank. In the light of these results, we conclude that the CBRT only focuses on the maintenance of price stability and manages policy instrument to this end.