Melid Krallığı ( M.Ö. 1200 - 640 )
Melid Kingdom ( B.C. 1200 - 640 )
- Tez No: 285951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Melid, Arslantepe, Yazıt, Luvice, Urartu, Melid, Arslantepe, Inscription, Luwian, Urartian
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Hitit Devleti'nin henüz ayrıntıları tam olarak bilinmeyen nedenlerle M.Ö. 1190'da aniden yıkılmasından sonra Anadolu'da ortaya çıkan Geç Hitit Beyliklerinden en önemlilerinden birisi de Malatya ve çevresine hâkim olan Melid Krallığı'dır. Bu krallık bulunduğu coğrafi konumu, yer altı ve yer üstü kaynaklarının zenginliği ve önemli ticaret yollarının üzerinde olmasından dolayı oldukça stratejik bir noktadaydı. Bu sebepten dolayı Melid bölgesi sürekli olarak güneyden Asur, doğudan Urartu, batıdan Karkamı?, Kummuh ve Tabal, kuzeyden ise Kimmerlerin istilasına uğramıştır. Bundan dolayı Melid Krallığı, M.Ö. 1200'de başlayan ve M.Ö.640'a kadar giden tarihi boyunca bu toprakları elinde tutabilmek için sürekli olarak mücadele halinde olmuştur.Melid Krallığı'nın bilinen 19 hükümdarı vardır. Bu kralların faaliyetlerine baktığımızda çevrelerindeki devletlerin oldukça güçlü olmasından dolayı genelde denge siyaseti izlediklerini görmekteyiz. Çoğu zaman Urartu ve Asur'a karşı kurulan ittifaklarda yer almışlar veya bu devletlere vergi vererek varlıklarını sürdürmüşlerdir. Melid'in diğer komşuları olan Kummuh, Gurgum ve Tabal ile olan ilişkileri ise genelde büyük devletlere karşı kurulan koalisyonlar içerisinde yer alma şeklinde gerçekleştirilmiştir.Melid Krallığı, bünyesinden çıktığı Hitit Devleti'nin kültürel özelliklerini çevresindeki komşularından aldıkları ile daha da geliştirmiş ve dünya kültür mirasına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu krallığa ait kültürel özelliklerin en fazla görüldüğü yer ise Melid Krallığı'na asırlarca başkentlik yapan Arslantepe'dir.
Özet (Çeviri)
After the sudden collapse of Hittite State in BC 1190 with unknown reasons, one of the important Late Hittite Beylics in Anatolia is the Melid Kingdom ruling Malatya and surrounding. The Kingdom is located in very strategic point because of its geographic location, richness of underground and super surface resources and because it is located on important trade routes. For this reason, Melid region has continuously invaded by Assyria from south, Urartu from east, Karkamı?, Kummuh and Tabal from west and Cimmerians from north. For this reason, Melid Kingdom, all the time, has dealt with others in order to protect this land throughout history starting from BC 1200 to BC 640.Melid Kingdom has 19 rulers which are known. When we looked at activities of these kings, we can see that they generally follow balance policy because of the power of the surrounding states. Most of the time, It has taken place in alliances formed against Urartu and Assyria or that continued to survive by giving tax to the states. Melid?s relation with other neighbours Kummuh, Gurgum and Tabal has been realized usually in the form of taking part in the coalition against big states.Melid Kingdom has improved the cultural features of the Hittite State with those taken from its surroundings and has contributed to world cultural heritage. The place most commonly seen the cultural features of this kingdom is Arslantepe, the capital of Melid Kingdom.