Futbol hakemlerinin iş stresi, iş tatmini ve yaşam tatmin düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi: 3. Bölge hakemleri üzerinde bir araştırma
The examination of the job stress, job satisfaction and life satisfaction levels of football referees: a research of 3. district football referees.
  1. Tez No: 285952
  2. Yazar: ÜLKÜ TEKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol hakemi, İş stresi, İş tatmini, Yaşam tatmini, Football Referee, Job Stress, Job Satisfaction And Life Satisfaction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı 3. Bölgede faal olarak görev yapan futbol hakemlerin İş stresi, İş tatmini ve Yaşam tatmin düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma grubunu 3. Bölgede görev yapan 202 hakem oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak dört bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunun birinci bölümünde, hakemlerin kişisel bilgilerine yönelik 5 soru, ikinci bölümde ise Cohen ve Williamson (1988) tarafından geliştirilmiş İş stres (Job stres) ölçeği,, üçüncü bölümde Hackman ve Oldham (1980), tarafından geliştirilen iş tatmin (Job Satisfaction) ölçeği, anketin dördüncü kısmında ise Deiner ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen yaşam tatmin (The Satisfaction With Life Scale) ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın Hipotezlerini test etmek amacıyla, t-testi, anova, korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; İş stresi, İş tatmini ve Yaşam tatmini düzeylerinde cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Araştırmada, Hakemlik süresi ile yaşam tatmini arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma sonuçları; Yaşam tatmini ile iş tatmini arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunduğunu göstermektedir. Yaşam tatmini ile iş stresi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İş tatmini ile İş stresi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research was to examine the correlation between job stress, job satisfaction and life satisfaction levels of the football referees who actively worked in the 3rd region. The sample group was made up by 202 football referees who worked in the 3rd region. A survey of 4 parts was used as data collection tool. The first part of the survey covered 5 questions about the personal information of the referees; Job Stress Scale developed by Cohen and Williamson (1988) was used in the second part; Job Satisfaction Scale developed by Hacman and Oldham (1980) was used in the third part and The Satisfaction With Life Scale developed by Deiner et al (1985) was used in the fourth part. t-test, ANOVA and correlation analysis were used in order to test the hypothesis of the research. As the results of the research; there was not any significant difference between job stress, job satisfaction and life satisfaction levels of the football referees in terms of sex, marital status and educational status. On the other hand, there was a positively significant correlation between refereeship length and life satisfaction. There also was a positively significant correlation between life satisfaction and job satisfaction. However, there was a negatively significant correlation between life satisfaction and job stress. Also, a negatively significant correlation between job satisfaction and job stress was found.