Sorption enhanced ethanol reforming over cobalt, nickel incorporated MCM-41 for hydrogen production
Kobalt, nikel eklenmiş MCM-41 üzerinde hidrojen üretimi amacıyla adsorpsiyon destekli etanol reformlama
- Tez No: 286186
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Co-MCM-41, Ni-MCM-41, buharlı reformlama, adsorpsiyon destekli buharlı reformlama, hidrojen, Co-MCM-41, Ni-MCM-41, steam reforming, sorption enhanced steam reforming, hydrogen
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kısıtlı miktardaki fosil kaynakların tükenmeye yüz tutması ve CO2 emisyonuna bağlı çevresel etki nedeniyle temiz enerji kaynağı olan hidrojene ilgi artmaktadır. Yüksek miktarda su içeren biyo-etanolden buharlı reformlama reaksiyonu ile hidrojen üretimi, CO2 nötrlüğü nedeniyle yüksek potansiyel taşımaktadır. Fakat etanol buharlı reformlama reaksiyonu, hidrojen verimini azaltan ve proses ekonomisine negatif etki yapan birçok yan reaksiyona sahip kompleks bir prosestir. Ayrıca termodinamik limitasyonlar hidrojen veriminde azalmaya yol açar. Bu çalışmada, Ni ve Co impregne edilmiş MCM-41 tipi mezogözenekli katalizörler üzerinde denenen etanol buharlı reformlama reaksiyonunun hidrojen verimini arttırmak için adsorpsiyon destekli buharlı reformlama adı verilen yeni bir proses incelenmiştir. Bu proseste hidrojen verimini arttırmak amacıyla CO2'nin CaO aracılığıyla uzaklaştırılması yöntemi kullanılmıştır.Katalizörler, hem etanol buharlı reformlama reaksiyonu hem de adsorpsiyon destekli buharlı reformlama reaksiyonu üzerinde önemli rol oynamaktadırlar. MCM-41 tipi mezogözenekli katalizörlerin keşfi, kataliz çalışmalarında yeni bir dönem başlatmıştır. Bu çalışmada, metal/Si mol oranı 0.1 olan, Co ve Ni içeren MCM-41 tipi malzemeler impregnasyon yöntemi ile sentezlenmiş, karakterize edilmiş ve 500oC, 550oC ve 600oC'lerde hem etanol buharlı reformlama hem de adsorpsiyon destekli etanol buharlı reformlama reaksiyonlarında test edilmiştir. Sentezlenen katalizörlerin EDS ve XRD sonuçları, Co ve Ni'in MCM-41 yapısına başarıyla katıldığını göstermektedir. MCM-41'in karakteristik gözenek yapısı kısmen korunmuştur. Sentezlenen Co-MCM-41 ve Ni-MCM-41 katalizörlerinin yüzey alanı ve gözenek çapı değerleri sırasıyla; 303.6 m2/g ? 1.98 nm ve 449 m2/g ? 2.2 nm'dir.Her iki katalizörle elde edilen katalitik test sonuçları, hidrojen veriminin CaO varlığında önemli ölçüde arttığını kanıtlamıştır. Ni-MCM-41 katalizörünün katalitik performansı Co-MCM-41 katalizörüne göre daha fazladır. Co-MCM-41 katalizörü ile elde edilen en yüksek hidrojen verimi CO2 adsorpsiyonu sırasında 550oC'de 3.1 olarak elde edilmiştir. Bu değer katalizörün pratik kullanımı için uygun değildir. Aynı sıcaklıkta CaO kullanılmadığında hidrojen verimi sadece 1.62'dir. 600oC'de Ni-MCM-41 katalizörünün adsorsiyon destekli reformlama reaksiyonunda hidrojen verimi 5.6'dır ve bu değer elde edilebilecek en yüksek hidrojen verimi olan 6'nın %94'ününe tekabül eder.
Özet (Çeviri)
The interest in hydrogen as a clean energy source has increased due to depletion of limited fossil resources and environmental impact related to CO2 emissions. Hydrogen production from bio-ethanol, which already contains large amount of water, by steam reforming reaction, has shown excellent potential with CO2 neutrality. However, steam reforming of ethanol reaction is a highly complex process including many side reactions which decrease hydrogen yield and have a negative effect on process economy. Also, thermodynamic limitations cause decrease in hydrogen yield. In the present study, a new reaction process called sorption enhanced steam reforming has been investigated to improve hydrogen yield in ethanol reforming over Ni and Co impregnated MCM-41 type mesoporous catalysts. In this process in-situ removal of CO2 by CaO was used to improve hydrogen yield significantly.Catalysts play a crucial role in both steam reforming of ethanol and sorption enhanced steam reforming of ethanol reactions. Discovery of mesoporous catalyst supports, like MCM-41, started a new pathway in catalysis research. In this study, Co and Ni incorporated MCM-41 type materials having metal/Si molar ratio of 0.1 were synthesized by impregnation method, characterized and tested in both steam reforming of ethanol and sorption enhanced steam reforming of ethanol reactions at 500oC, 550oC and 600oC. EDS and XRD results of the synthesized catalysts showed that Co and Ni were successfully incorporated and well dispersed in the MCM-41 support. The characteristic ordered pore structure of MCM-41 was partially conserved. Synthesized Co-MCM-41 and Ni-MCM-41 had surface area and pore diameter values of 303.6 m2/g ? 1.98 nm and 449 m2/g ? 2.2 nm, respectively.Catalytic test results obtained with both catalysts proved that hydrogen yield values were significantly enhanced in the presence of CaO during in situ capture of CO2. Catalytic performance of Ni-MCM-41 was much better than Co-MCM-41 in ethanol reforming reaction. The highest hydrogen yield obtained with Co-MCM-41 catalyst was achieved at 550oC as 3.1 with in situ capture of CO2. This value is not high enough for practical use of this catalyst. At the same temperature, the corresponding hydrogen yield value was only 1.62 in the absence of CaO. The catalytic test results obtained with Ni-MCM-41 at 600oC, gave a hydrogen yield value of 5.6 in the sorption enhanced reforming run, which is about 94% of the maximum possible hydrogen yield of six.