Synthesis and characterization of solvent free alkyd resin with hyperbranched melamine core
Melamin kökenli, aşırı dallı ve çözücü içermeyen alkit reçine sentezi ve özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 286188
  2. Yazar: NAGEHAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, PROF. DR. ÜNER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Boya, Aşırı dallı polimer, Melamin, Alkit, Havada kuruyan, Çözücü içermeyen, Paint, Hyperbranched polymer, Melamine, Alkyd, Air drying, Solvent free
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kaplama malzemelerinde uçucu organik bileşen (VOC) kullanımının insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkileri vardır. Bu etkilerden dolayı, boya sanayisi son otuz yıldır çözücü miktarını azaltabilmek için su bazlı ve toz boyalar geliştirerek girişimlerde bulunmaktadır. Çözücü içermeyen boya üretmek amacıyla aşırı dallı polimerlerin alkit boya üretiminde kullanılması son zamanlarda geliştirilen bir yöntemdir. Aşırı dallı polimerler reçinenin doğrusal polimerlere göre daha düşük viskoziteye sahip olmasına yardımcı olur.Bu çalışmada, uzun yağlı alkit ve melamin kökenli, 24 fonksiyonel gruba sahip aşırı dallı polimer kullanılarak yeni bir alkit reçine üretilmiştir. Uzun yağlı alkitler %40 keten ve %60 ayçiçeği yağından sentezlenmiştir. Sertlik, kimyasal malzemelere karşı dayanıklılık ve ısıya karşı kararlılık gibi sahip olduğu üstün özelliklerden dolayı çekirdek molekül olarak melamin tercih edilmiştir. Üretilen reçine aşırı dallı yapının etkisiyle düşük viskoziteye sahiptir; böylece yüzeye uygulama esnasında çözücüye gereksinim yoktur. Değişik oranlarda üretilen reçinelerin kimyasal özellikleri Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi analizi ile, ısıl özellikleri ise Diferansiyel Taramalı Kalorimetre ile belirlenmiştir. Sertlik, esneklik, çarpma dayanımı, aşınma dayanımı, yapışma kuvveti ve parlaklık özelliklerinin belirlenmesi amacıyla fiziksel ve mekanik testler uygulanmıştır. Aşırı dallı polimer ile uzun yağlı alkit oranı 1:3'ten 1:24'e arttıkça reçinenin viskozitesi 148 Pa.s'dan 8.84 Pa.s'a düşmüştür. Öte yandan, reçinenin sertliği 198 Persoz'dan 43 Persoz'a düşmüştür. Tüm reçineler mükemmel derecede esneklik, şekillendirilebilirlik, yapışma ve parlaklık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The use of volatile organic compounds (VOC) in coating materials has adverse effects on both human health and the environment. Due to concern over these problems, coating industry has attempted to decrease the solvent contents of coating materials for the last three decades by developing water dispersed and powder paints. A recently developed method to make solvent free paint is to use highly branched polymers in high solid alkyd resins. Highly branched polymers help to achieve resins with viscosity much lower than its linear counterparts.In this study, a new alkyd based resin was formulated using long oil alkyd and melamine based hyperbranched polymer having 24 functional groups on its structure. The long oil alkyd was synthesized by using an oil mixture (40% linseed + 60% sunflower). Melamine was preferred as core molecule due to its excellent properties such as greater hardness, alkali and solvent resistance with thermal stability. The resin produced has low viscosity because its hyperbranched structure; therefore, it needs no solvent for its application. The chemical characterization of the resins with different compositions was performed using Fourier Transform Infrared Spectroscopy and thermal properties were determined by Differential Scanning Calorimetry. Physical and mechanical tests were conducted to determine hardness, flexibility, impact resistance, abrasion resistance, adhesion power, and gloss property of the samples. The viscosity of the resins decreased from 148 Pa.s to 8.84 Pa.s as the hyperbranched polymer to long oil alkyd ratio was increased from 1:3 to 1:24. On the other hand, the hardness values of the resins decreased from 198 Persoz to 43 Persoz. All resins showed excellent flexibility, formability, adhesion, and gloss.