Measurement of the ultrasound velocity in various liquids using Raman-Nath diffraction technique
Raman-Nath difraksiyon tekniğini kullanarak sesötesi hızın değişik sıvılardaki ölçümü
- Tez No: 28620
 - Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AYDIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Raman-Nath Difraksiyonu, Kırınım Teorisi, Raman-Nath Diffraction, Diffraction Theory of Light
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz RAMAN-NATH DİFRAKSİYON TEKNİ?İNİ KULLANARAK SESÖTESİ HIZIN DE?İŞİK SIVILARDAKİ ÖLÇÜMÜ BEHBOUDNIA Mehdi Yüksek Lisans Tezi, Fizik Ana Bilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan AYDIN Ekim 1993, 56 Sayfa Bu çalışmada, çeşitli sıvılarda oluşturulan durağan ve hareket halindeki ses ötesi dalgaların etkisiyle laser ışığın kırınımı Raman-Nath bölgesinde incelendi. Sesötesi dalga kaynağı olarak bir piezoelektrik seramiğin ikinci resonans frekansı, 3.425 MHz, kullanıldı. Tek modlu laser ışığın 6328 A0 (He-Ne laser), 4880 A° (ArMaser) ve 4768 A° (ArMaser) dalga boylarının difraksiyonları, 24 °C ve 40 °C arasında gözlenerek sesin hızı normal suda olçüldü. Deneysel sonuçlar suyun sıcaklığı ile ses hızı arasında doğrusal bir ilişki olduğunu göstermektedir. Buna ilaveten aynı deney tekniği kullanılarak karboksilik asidlerini (asetik, propionik veya butyrik) triethylamin ve benzen ile karıştırılmak suretiyle elde edilen yeni uçlu sıvıdaki ses dalgalarının hızının değişimi incelendi. Elde edilen sonuçlarla litaraturdeki ses hızı değerleri arasında %3 lük bir hata payı dışında, iyi bir uyum görülmektedir. Ayrıca, Raman-Nath difraksiyonunun ışık modulasyönundaki uygulanmasına kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASUREMENT OF THE ULTRASOUND VELOCITY IN VARIOUS LIQUIDS USING RAMAN-NATH DIFFRACTION TECHNIQUE BEHBOUDNIA Mehdi M. S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan AYDIN October 1993, 56 Pages In this work, the diffraction of laser light by standing and traveling ultrasonic waves in a transparent liquid was investigated in Raman-Nath diffraction range. The second resonant frequency, 3.425 MHz of a piezoelectric ceramic was used to produce ultrasonic waves in fresh water. The sound velocity in water was measured in various temperatures between 24 °C and 40 °C by observing the diffraction of single mode laser lights of wavelengths 6328 A0 ( He-Ne laser ), 4880 A°(Ar+-laser) and 4765 A0 (ArMaser). The experimental results show a linear dependence of the velocity on water temperatur. In addition, the ultrasonic velocity changes of carboxylic acids (acetic, propionic and butyric acids) with triethylamine in benzene were investigated using the same experimental technique. The results obtained are in good agreement with the values given in literature within the estimated experimental uncertainties of 3 %. Finally the possible application of Raman-Nath diffraction to light modulation is discussed.