Finite representation of finite energy signals
Sonlu enerjili sinyallerin sonlu gösterimi
  1. Tez No: 286312
  2. Yazar: TALHA CİHAD GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN M. ÖZAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Enerjili Sinyaller, Örnekleme, Sonlu Örnek Gösterimi, Erkinlik Derecesi, Uzam Bant Genişliği Çarpımı, Yeniden Kurma Hatası, Tekbiçimli Nicemleme, Yöney Nicemlemesi, Nicemleme Hatası, Oran Bozulma Kuramı, Finite Energy Signals, Sampling, Finite Sample Representation, Degree of Freedom (DOF), Space Bandwidth Product, Reconstruction Error, Uniform Quantization, Vector Quantization, Quantization Error, Rate Distortion Theory
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, sonlu enerjili sinyallerin sonlu sayıda ikil(bit) ile nasılkodlanılacağı çalışılmaktadır. Böyle bir kodlama kayıpsız olamayacağı için, asıl sinyalin yeniden elde edilmesinde kaçınılmaz bir yeniden kurma hatası olmaktadır. Bu yeniden kurma hatası da burada analiz edilmektedir. Bu çalışmada, sadece bir sinyal için enerji sonluluğunun sonlu erkinlik derecesine işaret edeceği sezgisi doğrulanmamakta, ayrıca belli sayıda ikil kullanarak mümkün olan en az yeniden kurmahatasını elde etmek ve en az ikil kullanarak belli bir yeniden kurma hatasını başarmak içinyeniden kurma değiştirgeleri de eniyileştirilmektedir.Bu en iyileme, bilgi kuramındaki oran bozulma eğrisini anımsatan, en iyi elde edilebilir noktalardan oluşan bir ikil sayısına karşı yeniden kurma hatası eğrisi getirmektedir.Ancak, oran bozulma teoremi örneklemeyi konu edinmemektedir, oysa ki bu çalışmadasözkonusu sonlu enerjili sinyalin nicemlenecek sonlu sayıda değişkene indirgenmesi adınaörneklemenin dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, ilk olarak, bir sonlu örnek gösterim tasarısıönerilmekte ve bunun eniyiliği sorgulanmaktadır. Belli bir hata karşılığında, sözkonusu sinyalisonlu sayıda örnek ile temsil ettikten sonra, bu sonlu sayıda örnek için,değişik nicemleme yöntemleri tartışılmakta ve performansları karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we study how to encode finite energy signals by finitely many bits.Since such an encoding is bound to be lossy, there is an inevitable reconstructionerror in the recovery of the original signal. We also analyze this reconstruction error.In our work, we not only verify the intuition that finiteness of the energyfor a signal implies finite degree of freedom, but also optimize the reconstructionparameters to get the minimum possible reconstruction error by using a given numberof bits and to achieve a given reconstruction error by using minimum number of bits.This optimization leads to a number of bits vs reconstruction error curveconsisting of the best achievable points, which reminds usthe rate distortion curve in information theory. However, the rate distortiontheorem are not concerned with sampling, whereas we need to take samplinginto consideration in order to reduce the finite energy signal we deal with to finitelymany variables to be quantized. Therefore, we first propose a finite sample representationscheme and question the optimality of it. Then, after representing the signal of interest byfinite number of samples at the expense of a certain error, we discuss several quantization methods for these finitely many samples and compare their performances.