Konya-Kadınhanı-Kolukısa Kasabası Sulama Kooperatifi çiftçilerinin sulama işletmeciliği sorunları ve çözüm önerileri
Irrigation management problems and solution suggestons for farmers of Irrigation Cooperative of Konya-Kadinhani-Kolukisa town
- Tez No: 286376
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama suyu ücreti, sulama kooperatifi, Irrigation, irrigation water charge, irrigation cooperatives
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Konya -Kadınhanı ilçesi Kolukısa Kasabası Sulama Kooperatifi sulama alanındaki toprakların sulama açısından özellikleri incelenmiş, çiftçilerin sulama uygulama şekilleri belirlenmiş ve anketlerle işletmecilik sorunları belirlenerek çözüm önerileri sunulmuştur.Araştırma sonuçlarına göre, araştırma bölgesi toprakları kumlu-tınlı, kumlu-killi-tınlı ve killi-tınlı özellikte çıkmış olup tuzluluk sorunu görülmemiştir. Bölgede kullanılan yeraltı sulama suları T3A1 sınıfında bulunmuştur. Sulamada dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bölgeye hizmet veren Sulanma kooperatifine üye çiftçilerle yapılan yüz yüze anket çalışmasında çiftçilerin % 75'i İlköğretim, %25'i lise mezunudur. Çiftçilerin % 88' nin aile nüfus sayıları 8'in altındadır. Çiftçilerin % 96'sı sulama suyu ücretlerini pahalı bulmuş, %54'ü sulama ücretlerinin sulama saati şeklinde tespitini önermiştir. Çiftçilerden %84'ü sulama metodu olarak yağmurlama, %16'sı da damla sulama metodunu uyguladıklarını ifade etmişlerdir. Çiftçilerin %17'si sulama zamanını topraktaki neme bakarak, %83'ü tahmini olarak, suladıklarını belirtmişlerdir. Ankete katılan çiftçilerin % 40'ı kooperatif yönetiminin başarılı olmadığını ifade etmiştir.Sonuç olarak araştırma bölgesinde sulama hizmetlerinde teknik, mali ve yönetimsel sorunların bulunduğu ve bunların çözüme kavuşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, soil characteristics of Konya-Kadınhanı-Kolukısa Town within irrigation cooperative were examined, irrigation techniques were researched, management problems were identified by use of survey and some recommendations were presented.The results showed that research soils were sandy-loam (SL), sandy-clay-loam (SCL) and clay-loam (CL) texture with no salinity problem. Irrigation water has obtained from groundwater and its quality is C3S1 (third class about salinity and first class about sodium hazards) so such water should be used in irrigation with great care.The face to face survey showed that the education level status of farmers who are member in irrigation cooperative were primary school (75%) and high school (25%) in research region. The number of person in family was lower than 8 in 88% of the examined farms. The irrigation cost was expensive according to the 96% of farmers and 54% of them suggested that irrigation cost should be paid according to the irrigation duration.The rates of farmers used sprinkler and drip irrigation techniques were 84% and 16%, respectively. The farmers have determined irrigation time by controlling soil moisture (17%) and by estimation of their previous experiences (83%). The 40% of farmers stated that irrigation cooperatives have managed poor.In conclusion, technical, financial and management problems were present in irrigation and they should be solved.