Örüntü kavramına ilişkin öğrenci güçlüklerini gidermeye yönelik bir ders tasarımı
A task design about how to remove stdudents? difficulties relating to pattern concept
  1. Tez No: 286485
  2. Yazar: RUKİYE ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL YEŞİLDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örüntü, öğrenci güçlükleri, cebirsel genelleme, etkinlik tasarımı, Pattern, Student Difficulties, Algebraic Generalization, Task Design
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Örüntü Kavramına İlişkin Öğrenci Güçlüklerini Gidermeye YönelikBir Ders TasarımıBu araştırmanın amacı, örüntü kavramına ilişkin literatürde rapor edilen öğrenci güçlüklerini belirlemek ve bu güçlükleri giderebilecek bir ders tasarımı hazırlamaktır.Araştırmada, nitel araştırma yöntemleri araştırma sorularına ve araştırmanın odak noktasına uygun olacak şekilde kullanılmıştır. Öğrencilerin cebirsel genelleme süreçlerini güçlükler bağlamında inceleyerek bir ders tasarımı önerisi geliştirebilmek amaçlandığından nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması benimsenmiştir.Araştırmanın katılımcıları; 2010-2011 eğitim ve öğretim yılının 1. döneminde Denizli Raşit Özkardeş İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören on üç 7. sınıf öğrencisidir. Bu katılımcılar, amaçlı örnekleme stratejisine göre belirlenmiştir. Uygulama sürecinde tutulan notlar, video kayıtları ve gözlem yolu ile veri toplanmıştır. Araştırmada üç adet veri toplama aracı kullanılmıştır. İlk veri toplama aracı öğrencilerin sayı örüntülerini genellemeye ilişkin ön öğrenmelerini ve güçlüklerini belirlemek amacıyla hazırlanan açık uçlu problemlerdir. İkinci veri toplama aracı, öğrenci güçlüklerini giderme amacıyla hazırlanan etkinliklerdir. Üçüncü veri toplama aracı ise uygulama sonrasında öğrenci güçlüklerindeki değişimi saptamayı amaçlayan açık uçlu problemlerdir.Araştırmanın veri analizleri, öğrencilerin örüntü kavramına ilişkin öğrenci güçlüklerinde kayda değer bir gelişim gösterdiklerini ortaya çıkarmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerde strateji kullanımında, cebirsel genelleme yapabilmede, notasyon kullanımında, modelleri bir kural bulma yönünde etkili kullanabilmede gelişim gösterdikleri belirlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçların özellikle örüntüler konusunda yaşanan güçlüklerin giderilmesinde ve bir etkinliğin nasıl tasarlanacağı konusunda eğitimcilere katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
A Task Design About How to Remove Stdudents? Difficulties Relating to Pattern ConceptThe aim of this research is to define students? difficulties relating to pattern concept and prepare a lesson scheme to overcome these difficulties.In this research, qualitative research methods were used in an appopriate way focusing on the research and research questions. Action research that is one of the qualitative research methods was adopted because it was aimed to develop a lesson scheme by investigating students? difficulties relating to students? algebraic generalization process.The participants are 13 students who are the 7th grade students of Raşit Özkardeş Primary School during 2010-2011 academic year in the first term.These participants were determined according to purposeful sampling strategy.The data was collected by observation, video records and the notes taken during the practice process.Three data collecting tools were used.The first one is the open-ended problems which were prepared to define the students? difficulties and the students? pre-learning experience relating to their number pattern generalization. The tasks which were prepared to remove students? difficulties are the second tool.The third tool is the open-ended problems aiming to find the changes on the students? difficulties after the practice.The data analysis bring out that students have showed an important development on difficulties relating to pattern concept. On the result of the research, it is defined that students developed a great change on using strategy,doing algebraic generalization, using notation and using the models to find the rules.It is thought that the results will contribute to the educators particularly about how to overcome difficulties on patterns and how to prepare an task