Enneagramın 7.sınıf matematik öğretiminde grup çalışmasına etkisi üzerine bir araştırma
A study about the effect of enneagram on group work in 7th grade mathematics teaching
  1. Tez No: 286486
  2. Yazar: SERPİL KABAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK KEŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Enneagram, Matematik Öğretimi, Grup Çalışması, İşbirlikli Öğrenme, Enneagram, Mathematics Teaching, Group Work, Collaborative Learning
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı enneagramın yedinci sınıf matematik öğretiminde grup çalışması üzerine etkisini belirlemektir.Araştırmanın deseni ön test son test kontrol gruplu modeldir. Araştırmanın örneklemi, 2009-2010 öğretim yılında bir devlet okulundaki 7.sınıfta okuyan 36 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma konusu deney grubunda 18 öğrenci ile enneagram kullanılarak, kontrol grubunda 18 öğrenci ile enneagram kullanılmayarak işlenmiştir.Uygulama 4 hafta boyunca haftada dört saat olarak sürmüştür. Araştırmada hem nicel hem de nitel veriler toplanmıştır. Veriler ?Matematik Başarı Testi? , ?Enneagram Kişilik Belirleme Ölçeği? ve enneagram egzersiz çalışmaları ile elde edilmiştir. Nicel veriler SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılarak; nitel veriler ise; egzersiz çalışmaları uygulanarak ve bu egzersizlerin dönütleri ile elde edilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, enneagram kullanılarak grup çalışmasının uygulandığı deney grubundaki ve enneagram kullanılmayarak grup çalışmasının uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin deneysel işlem sonrası matematik başarı testinden aldıkları puanlar arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmemektedir. Buna karşın enneagram kullanılarak grup çalışmasının uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin deneysel işlem sonrası matematik başarı testinden aldıkları puan ortalamasının enneagram kullanılmayarak grup çalışmasının uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin deneysel işlem sonrası başarı testinden aldıkları puan ortalamasına göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca, farklı kişilik tiplerinden oluşmuş grupların matematik başarı testinden aldıkları puanların gruplara göre farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to emerge the effect of enneagram on group work in 7th grade mathematics teaching.The research was designed based on a pretest-posttest control group model. The sample consists of 36 7th grade students studying in a public school in 2009-2010 academic year. The research subject was processed by using enneagram with 18 students in experimental group, without using enneagram with 18 students in control group.Application took 4 weeks, 4 hours in each one. During the research, both quantitative and qualitative data were collected. Data were obtained via“Mathematics Achievement Test”,“Enneagram Personality Scale”, and enneagram exercises. Quantitative data was obtained by using SPSS 15.0 statistic package program; qualitative data, on the other hand, was obtained by applying exercises and from the feedback of the exercises.When analyzed the study results after the experimental process, it was observed that there was not a significant difference between the achievement test scores of the students in experimental group applied group work using enneagram and in the control group applied group work without using enneagram in favor of the experimental group. However, after the experimental process, it was seen that the mean of the achievement test scores of the students in experimental group applied group work using enneagram was higher than the mean of the achievement test scores of the students in control group applied group work without using enneagram. In addition, it was observed that mathematics achievement test scores of the groups composed of different personality types might show differences according to the groups.