Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımının teknoloji kabul modeli ile incelenmesi ve sınıf öğretmenleri üzerinde bir uygulama
The research of the usage of information and communication technologies via technology acceptance model and an application on elementary school teachers
- Tez No: 286535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN HAŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabulü, Teknoloji Kabul Modeli, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Technology adoption, Technology Acceptance Model, Information and Communication Technology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sanayi devriminden sonra üretim için doğal kaynakların önemi ne ise, yaşadığımız zaman dilimindeki teknolojik yenilikler için bilgi de o'dur. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bilgi ve iletişim alanında yaşanan gelişmeler bugün kullandığımız pek çok aracın altyapısını oluşturmuştur. Hücresel haberleşme, uydu haberleşmesi, kişisel bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayarlar, yüksek hızlı internet gibi araçlar bugün hayatımızın sıradan araç gereçleridir.Süregelen bu teknolojik yenilikler kâr ya da sosyal sorumluluk amacı gören işletmelerdeki çalışanların teknolojiyi kabul ve kullanmaları konusunda tahmin ve açıklama amacı güden araştırmalar yapılmasını gerekli kılmaktadır. Eğitim sektörü de bu araştırmalardan nasibini almakta ve çağımızın ihtiyacı olan çeşitli seviyelerde bilgi ve iletişim teknolojisi okuryazarlığına sahip bireylerin yetiştirilmesini sağlayan öğretmenlerin teknoloji kabulünün incelenmesi ihtiyacı doğmaktadır.Bu çalışmada ilkokul 5. sınıfa kadar öğrencileri eğiten ve diğer pek çok mesleğe kıyasla teknoloji kullanımının zorunlu olmadığı sınıf öğretmenleri üzerinde, onların Bilgi ve İletişim Teknolojisi araçlarını kullanımlarının incelenmesine yönelik ve bu konuda 508 öğretmeni kapsayan bir anketi de içeren bir araştırma yapılmıştır.Araştırmada Teknolojinin Kabul Modelinden (TKM) yararlanılmış ve teknoloji kabulünü etkileyen değişkenler incelenmiştir. Araştırma, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Algılanan Fayda, Kullanıma Yönelik Tutum ve Davranışsal Niyet değişkenlerinin gerçekleşen kullanımı açıkladığını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
After the industrial revolution, what was the importance of natural resources, knowledge is the same thing for the technological innovations in our time. Since the second half of the 20th century, the developments on knowledge and communication have established lots of infrastructure of many of the tools that we use today. Tools such as cellular communication, satellite communication, personal computers, portable computers and high speed internet are the equipments of our ordinary lives.Ongoing technological developments make us doing essential researches that aim to explain and predict the technological acceptance and use on enterprise employees who work at enterprises that accept technological developments are a profit or social responsibility. Education sector is also receiving its share of this research and it investigates the adoption of the technology acceptance for teachers who train individuals with various levels of information and communication.In this study, a study about information and communication technology tools was conducted including a questionnaire to 508 teachers that are compared to many other teachers on the use of technology is not obligatory for them and educate students till primary school 5th grade.In this research, Technology Acceptance Model (TAM) has been used and the variables that affect the adoption of technology have been analyzed. The actual usage have revealed by perceived ease of use, perceived usefulness, attitude and behavioral intentions.