Studies on heavy metal resistance system and accumulation of metals in kluyveromyces marxianus
Kluyveromyces türü mayalarda ağır metal dirençliliği sistemi ve metal biriktirilmesine ilişkin çalışmalar
  1. Tez No: 28656
  2. Yazar: AYTEN YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal direnç liliği, metallotiyonin, metal biyosorpsiyonu, s cerevisiae, K. marxianus, Metal resistance, metallothionein, metal biosorption, S± cerevisiae K. marxianus Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz KLUYVEROMYCES TURU MAYALARDA A?IR METAL DIRENÇLILIGI SİSTEMİ VE METAL BİRİKTİRİLME SİNE İİİŞKİN ÇALIŞMALAR YAZGAN, Ayten Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülay ÖZCENGİZ Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Gürdal ALAEDDİNO?LU Aralık 1993, 115 sayfa Saccharomyce s cerevisiae ' nin CuplR bir susu ile karşılaştırıldığında, Kluyveromvces türlerinin toksik ağır metallere çok daha fazla dirençli oldukları bulunmuştur. Direnç kalıplarının daha net belirlenebilmesi amacıyla, metal konsantrasyonundaki artışların organizmaların üreme hızı ve maksimum biyokütle ağırlıkları üzerine etkileri çalışılmıştır. S. çerçevisine ve K marxianus ' un metallere maruz bırakılmalarını takiben protein profilleri analiz edildiğinde, metal lot iyonin sentezinin ş^ cerevisiae 'da bakır ve gümüş ile indüklenmesine karşın Zj_ marxianus ' da konstitütif olduğu görülmüştür. Ayrıca, gümüş ve kadmiyum ile muamele edildiğinde, K^ marxianus ' da metallotiyoninden daha küçük molekül ağırlıkta bir diğer proteinin sentezlendiği bulunmuştur. Bu organizmaların sentetik besiyerinde üretilen sallamalı kültürlerinde 24 saat süreyle metal biyosorpsiyonu izlenmiştir. Birçok metalin biyosorpsiyonu vıbakımından s_ cerevisine ' nin K. marxianus 'a göre çok daha az etkin olduğu saptanmıştır. K. marxianus tarafından en hızlı ve en fazla biriktirilen metal gümüştür; bu metalin % 90" ı ilk 6 saat içinde hücreler tarafından bağlanmıştır. Bu organizmada bakır ve kadmiyum biyosorpsiyonu da oldukça yüksek olup 14 saatlik bir süre içerisinde sırasıyla % 60 ve % 65'lik etkinliklerle gerçekleşmiştir. Kobalt, çinko ve mangan akümülasyonu her iki organizmada da oldukça düşük seviyelerdedir; bu da bu metallerin yüksek konsantrasyonlarına olan dirençliliğin, metallerin içeri alınmalarının sınırlandırılması ve/veya membranm geçirgen olmaması yoluyla sağlandığını düşündürmüştür. çözünür sitoplazmanın ve hücre kalıntılarının metal içeriklerinin analizi, metallerin sadece çok küçük miktarlarının çözünür sitoplazma içinde olduğunu, hücreler tarafından yüksek seviyede biriktirilen metallerin hücre duvarına ve vakuollere bağlandığını göstermiştir. K. marxianus ' un altın iyonlarının solüsyonlardan geri kazanmanda etkin bir şekilde kullanılabileceği de yine bu çalışmada gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON HEAVY METAL RESISTANCE SYSTEM AND ACCUMULATION OF METALS IN KLUYVEROMYCES MARXIANUS YAZGAN Ay t en M.S. in Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay ÖZCENGIZ Co- supervisor: Prof. Dr. N. Gürdal ALAEDDINO?LU December, 1993, 115 pages Kluvveromyces spp were found to be much more resistant to toxic heavy metals than a CUPlR strain of Saccharomvces cerevisiae. The effect of increased metal concentrations on the growth rate and biomass was determined to understand the nature of metal resistance.. Analysis of the protein profiles of S_j. cerevisiae and Ki marxianus, upon metal exposure, suggested constitutive production of metallothionein in K^. marxianus while this protein was induced by copper and silver in Ş^. cerevisiae. Furthermore, the synthesis of a smaller protein occurred in K^. marxianus upon induction mby silver or cadmium. The extent of metal biosorption by these organisms was monitored during the 24 h growth in shaking batch culture in synthetic medium. S_j. cerevisiae was markedly less effective than K^ marxianus in biosorption of many metals. Silver was accumulated most rapidly and extensively by K± marxianus ; as much as 90 % of this metal was found to be associated with cellular fraction within first 6 h. The levels of copper and cadmium biosorption were also high in this organism and occurred within 14 h with 60 % and 65 % efficiencies, respectively. Cobalt, zinc and manganase accumulations were rather poor with both organisms, suggesting that restricted uptake and/or impermeability are the mechanisms for tolerance to high concentration of these metals. The analysis of metal contents of cell debris and soluble cytoplasm revealed that only a very small amount of metals was associated with cytosol, thus binding to the wall and vacuoles accounts for high levels of metal accumulation by the cells. The present study also showed that K^ marxianus can be effectively used in the recovery of gold. IV