High fructose corn syrup production in a model reactor
Model bir reaktörde yüksek fruktozlu mısır şurubu eldesi
  1. Tez No: 28655
  2. Yazar: FERYAL HALATCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Biology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: HCFS, Glukoz İzomeraz, Kinetik Modelleme, Integral Analiz Metodu, Reaktör Performansı, HFCS, Glucose Isomerase, Kinetic Modelling, Integral Method of Analysis, Reactor Performance
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz MODEL BİR REAKTÖRDE YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU ELDESİ HALATÇI, Feryal Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Gürdal ALAEDDÎNO?LU Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İnci ERO?LU Ocak 1993, 79 sayfa. Bu tezde, glukozun glukoz izomeraz ile fruktoza dönüşümünün tek substratlı kinetiği incelenmiştir, sistemin indirgenmiş Michaelis-Menten denklemi şeklinde matematiksel bir tanımı geliştirilmiş ve buna karşılık gelen sabitler, kesikli bir tepkime sistemi verileri baz alınarak, başlangıç hızlan yöntemi ve integral analiz yöntemi ile saptanmıştır, kesikli tepkime sisteminin performansı sıcaklık, pH, substratın başlangıç derişimi ve dönüşüm yüzdesi parametrelerine göre incelenmiştir. Sürekli akışlı dolgu yataklı bir enzim reaktörünün performansının incelenmesi için optimum şartlar 65°C ve pH 7 olarak saptanmıştır. Dolgu yataklı bir reaktör yapılarak, glukoz izomeraz ile doldurulmuş ve performansı, kesikli reaktör verilerinden elde edilen sonuçlar kullanılarak, benzeştirilmiştir. Performans deneyleri değişik besleme glukoz derişimleri, akış hızı ve enzim miktarlarında incelenmiştir. Integral analiz yönteminin daha gerçekçi olduğu ve deneysel sonuçlarla kıyaslanabilir olduğu bulgulanmıştır. Dolgu yataklı kolonda, dış kütle transfer direnci ve eksenel dağılım hesaplanarak, ihmal edilebilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP PRODUCTION IN A MODEL REACTOR HALATÇI, Feryal M.S. in Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Gürdal ALAEDDİNO?LU Cosupervisor: Assoc. Prof. Dr. inci ERO?LU January 1993, 79 pages. In this study, the reversible single-substrate kinetics of isomerization of glucose to fructose by immobilized glucose isomerase is investigated. A mathematical description of the system is developed in the form of a reduced Michaelis-Menten equation and the associated constants are determined by the method of initial rates and integral method of analysis of batch reactor data. Performance of a batch reactor for isomerization reaction studied with respect to temperature, pH, initial substrate concentration and fractional conversion. Optimum operating conditions to study the performance of a packed bed reactor are determined as 65 C and pH 7. A packed bed reactor is constructed and loaded with immobilized glucose isomerase and its performance is simulated using the constants determined by batch reactor data analysis. The performance studies are made at different feed concentrations of glucose, space time and enzyme loadings. Kinetic constants obtained by the method of integral analysis gave more realistic results for the comparison of the experimental data. External mass transfer resistance and axial dispersion in the packed bed column are calculated and found to be negligible.