İnsan kaynakları kökeni olarak Klasik Dönem
Classical Term is a origin of human resources
  1. Tez No: 286581
  2. Yazar: SEDA OKTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KEÇECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Dönem, İnsan Kaynakları, İş gören, F.W.Taylor, Örgüt, Classical Period, Human Resources, Workers, F.W.Taylor, Organization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bilimin birikerek ilerlediğinden hareketle oluşturulan bu çalışma, Klasik Dönem örgüt-insan ve günümüz örgüt-insan kaynakları kavramlarını içermektedir. Her dönemin arka planını bir önceki dönemin oluşturduğu düşünülürse; örgütsel anlamda da insan ve insan kaynakları unsurunun Klasik dönemde işlenmiş olabileceği savunulabilir. Bu noktada Klasik dönem düşünürlerini insan faktörünü göz ardı etmeleri konusunda eleştiren pek çok düşünür bu çalışmada eleştirilmiş ve aslında insan kaynakları bölüm temellerinin klasik dönemde ortaya atıldığı savunulmuştur.Bu bağlamda; Feodal dönem tarihi ve iş görenlerinden yola çıkarak, klasik döneme ulaşılmış ve klasik dönemin ?mekanikliği? açıklanmış, iş görenlerin sosyo-ekonomik ve iş yeri içindeki durumları ortaya konmuş ve günümüz insan kaynakları bölümünün amaç ve işlevlerine ulaşılmıştır.Özellikle F.W.Taylor'ın standartlaştırılmış çalışan modeline yöneltilen eleştirilere açıklık getirilmiş, dönemin çalışma koşulları göz önünde bulundurularak, iş yeri baskısının genel temellerinin de bu çağda atıldığı savunulmuştur. Her ne kadar günümüz örgütlerinde insan kaynaklarının varlığından bahsedilse de, bu bölümlerin işlevsel olarak her örgütte görevlerini yerine getiremedikleri söylenebilir. Hiyerarşi sebebiyle sadece temel örgüt görevlerini yerine getirebilen insan kaynakları bölümü, geçmişte de her ne kadar bölüm ismi taşımasa da yine hiyerarşi yüzünden gelişememiştir. Bu sebeple özellikle Taylor'ın bilimsel yönetimin ilkelerinde ele aldığı verimlilik artışı için iş görenin yönetilme zorunluluğu, 21. yy işletmelerinde de sadece yöntem değiştirilerek uygulanır. Bu sebeple; Klasik dönemin mekanik yapı tanımlamaları bu çalışmada eleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study generated motion based on the advancement of science is cumulative and includes ,the Classical Period, The organization-human and human-human resource ıssues of today?s organization. Forms of backround of each period of the previous period. This reason, the human element and human resources can be processed in a classic defensible. In this study, Clasists who ignores the human factor and critical thinkers focused on them. Become an ıssue, argued that human resource base is actually the Classical Period.In this context, on the basis of the Feudal Period and this period?s workers and Feudal Period has been reached the Claasical Period. Also set forth the socio-economic status of workers and today?s human resources departmants? the purposes and the functions has been reached.In partıcular,openess to criticism brought against the model of F.W.Taylor and argued that workplace pressures emerged in this era. Altought ıt seems that human resources are worth today,in fact, this departmant can not meet their duties. The human resources departmant can not developped today or in the past because of hyrearchy. Taylor?s efficiency requirement forth he worker managed 21st century just by changing the method application.Therefore, this study will critically analyze that the mechanical structure of the Classical Period.