Trabzon ili Sürmene yöresi karayosunları (Musci) üzerinde taksonomik bir araştırma
- Tez No: 28663
- Danışmanlar: PROF.DR. SAFFET BAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Bryophyta, Musci, Taxonomy, Bryophyta, Musci
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Trabzon - Sürmene Yöresi Karayosunu (Musci) Florası Üzerinde Taksonomik Bir Araştırma Bu araştırmada 1992 yılı Haziran ve Temmuz aylarında Sürmene yöresinde yapılan çeşitli botaniksel gezilerle bazı karayosunu örnekleri toplanmıştır, çeşitli yöntemlerle yapılan teşhisler sonucunda 31 tür ve 2 varyete tanımlanmış tır. Bu taksonlar karayosunlarının 14 familyasının 23 genusuna aittir. Bu taksonların tamamı araştırma yöresi için ve 29 takson Henderson 'un Türkiye şebekesi sistemine göre A4 karesi için yeni kayıttır. Familyalara göre türlerin dağılışı aşağıdaki gibidir: Brachy theciaceae : 10, Polytrichaceae: 5, Hypnaceae : 4, Pottiaceae : 3, Mniaceae : 2, Sphagnaceae, Ditrichaceae, Leucobryaceae, Dicranaceae, Fissidentaceae, Bryaceae, Bartramiaceae, Thuidiaceae, Plagiotheciaceae: 1.
Özet (Çeviri)
A Taxonomical Research On the Flora of Bryophytes (Musci) of Sürmene District in Trabzon In this research, some specimens of Bryophytes had been collected in Sürmene district by the botanical excursions which were made in June and July 1992. At the end of the idendifications which were made by various methods, 31 species and 2 varietes were determined. They belong to the 23 genera of 14 families of Bryophytes. All of the taxa are new records for the study area and 29 taxa for A4 grid-square which is adopted from Henderson. The distributions of the species according to the families are as follows: Brachytheciaceae : 10, Polytr ichaceae : 5, Hypnaceae: 4, Pottiaceae: 3, Mniaceae: 2, Sphagnaceae, Ditr ichaceae, Leucobryaceae, Dicranaceae, Pissidentaceae, Bryaceae, Bartramiaceae, Thuidiaceae, Plagiotheciaceae : l.