Halka açık konaklama işletmelerinin finansal tablolarının TMS 2 stoklar ve TMS 18 hasılat standarları açısından değerlendirilmesi ve bir finansal tablo önerisi
Accomadation enterprises which are open for public of financial tables evaluation with respect to the TAS-2 inventories and TAS-18 revenue standarts and a financial table proposal
  1. Tez No: 286816
  2. Yazar: SERKAN YALNIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, TMS-2 Stoklar Standardı, TMS-18 Hâsılat Standardı, Accomadation Enterprises, TAS-2 Stock Standarts, TAS-18 Revenue Standarts
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı; ülke genelinde faaliyet gösteren halka açık konaklama işletmelerinin, yayınlanmış konsolide finansal tablolarının incelenmesi, işletmeler arasındaki uygulama farklılıklarının ortaya konulması ve satış gelirlerinin, dönem giderlerinin ve dönem sonlarında oluşan hizmet stokunun tespit edilmesi ve TMS-2 ve TMS-18 Standartlarına göre uygunluğunun değerlendirilmesidir.Turizmin gelişmesi ve ekonomiden giderek daha büyük pay almaya başlaması ile birlikte çok çeşitli hizmetler sunabilen konaklama işletmelerinin sayısını da gün geçtikçe artırmaktadır. Özellikle büyük ölçekli konaklama işletmelerinde birçok faaliyetin aynı anda müşterilere sunulması nedeniyle, işlemler giderek karmaşık bir yapıya bürünmüştür. Bu karmaşık yapı içerisinde muhasebe sisteminin önemi de giderek artmaktadır.Küreselleşmeyle birlikte yoğunlaşan sermaye hareketliliğinin sonucu, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir, şeffaf finansal bilgiye duyulan ihtiyaç uluslararası düzeyde aynı dili konuşan muhasebe sistemini zorunlu hale getirmektedir.Konaklama işletmelerini diğer sektör işletmelerinden ayıran özelliklerinden birisi; sunulan hizmetlerin stoklanamaz olmasıdır. Ancak TMS-2 Stoklar Standardının 8. ve 19. paragrafı ile TMS-18 Hâsılat Standardının 25. paragrafı finansal tablolara yansıtılmayan hâsılata ilişkin hizmet maliyetlerinin ertelenmesini ve hizmet stoku olarak Stoklar Grubunda belirtilmesi gerektiğini açıklamaktadır.Tezin kapsamını oluşturan halka açık konaklama işletmelerinin yayınlanmış konsolide finansal tabloları incelediğimizde hiçbirinin hizmet stokuna yer vermediği ve TMS-2 ile TMS-18'e göre finansal tablolarda açıklanması istenen bilgilerin bazılarına uyulduğu yada kısmen uyulduğu bazılarına da uyulmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to present country-wide accomadation enterprises which are open for public and the performance differences between the enterprises examining the published consolidated financial tables and to defire the selling incomes, periodical outgoings and service stocks coming into being at the end of the periods and to evaluate the convenience of these to the TAS-2 and TAS-18 Standarts.With the developing tourism and starting to have more porsion on economy, accomadation enterprises presenting various services have started to increase in number. Because of the presentation of many facilites to the clients at the same moment especially in the big scaled accomadation enterpris, the procedure is getting complicated. And accountancy system is having more importance in that complicated procedure.With the result of capital movement condensing with the globalisation, the need for comprehensible, comparable and pure financial information make it compulsory to have an accountancy system which speaks the same language in international level.One of the seperating features of accomadation enterpris among the other sector enterprises, is presenting an unstorable service. however, eighth and nineth paragraphs of TAS-2 Stock Standarts and twenty-fifth paragraph of TAS-18 Revenue Standart expresses that fort he revenues which is not given on financial tables, the service costs need to be postpaned and defined as service stock in Stocks Group.When we examine the topic of the thesis, the published consolidated financial tables of accomadation enterprises open for public, it has been seen that none of them includes the service stocks and to the TAS-2 and TAS-18 some of the information needed to be explained on the financial tables is obeyed, partly obeyed or not obeyed.