Çeşitli frekanslarda geniş band dairesel mikroşerit yama anten analizi ve tasarımı
Analysis and design for wide band circular microstrip patch antenna with various frequencies
  1. Tez No: 286870
  2. Yazar: SUNBEL. S. AMİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. SİNAN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bandgenişliği, Dairesel Mikroşerit Anten, Dilim, HFSS, Yapay Sinir Ağları, Artificial Neural Networks, Bandwidth, Circular Microstrip Antenna, Slice, HFSS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mikroşerit antenlerin en belirgin avantajı kolay üretim ve düşük profilli olmasıdır. Dez avatajı ise dar bandgenişliğine sahip olmasıdır. Çarpıcı avantajlarından yararlanabilmek adına günümüz teknolojisi söz konusu bu problemin çözümüne yönelik farklı yaklaşımlar getirmektedir. Bu sebeple dairesel mikroşerit antenler üzerinde çalışılan rezonans frekansları bölgeleri içinde bandgenişliğini olabildiğince artırmanın yolu aranmıştır. Bu düşünceyle dairesel mikroşerit antenlerin ışıma alanı üzerinde bir dilim ve iki dilim yarık açamak suretiyle bandgenişliği arttırılmıştır. Bu işlemler tek kat ve çit kat tabanlar için tekrarlanmıştır. Ayrıca dilimsiz tasarımlar da gerçekleştirilerek kıyaslamalar yapılmıştır. Böylelikle toplamda 329 adet tasarım gerçekleştirilmiştir. Tasarımlar elektromanyetik ve anten problemlerinin çözümleri için oldukça yoğun kullanılan HFSS simülasyon programı ile gerçekleştirilmiştir. Bütün bunlara ek olarak yapılan tasarımların parametre verileri, yapay sinir ağları modelleri oluşturularak çok katmanlı perseptron yapısına ait Levemberg-Marquart öğrenme algoritması kullanılarak eğitilmiş ve test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar bize, söz konusu rezonans frekansı ve bandgenişliği problemleri için yapay sinir ağlarının kullanımının oldukça uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The most prominent advantage of microstrip antennas is simple fabrication and low profile. They have the disadvantage of narrow bandwidth. Recent Technologies bring different approaches to this problem? s solution for taking remarkable advantages of them. Therefore, the methods of bandwidth enhancement on circular microstrip antennas that study in resonant frequency regions have been searched. Based on this idea, the bandwidth was enhanced by etching one or two slice slots on circular microstrip antenna radiation surfaces. These procedures were repeated for single and double-layer designs. Also, they were compared with non-sloted design results. So, 329 designs were carried out. These designs were realized by HFSS simulation program which is widespread in electromagnetic and antenna problem solutions. In addition, the realized design parameters data were used in artificial neural network models which are created with Levemberg-Marquart learning algorithm belongs to Multilayer perceptron structure for training and they were tested. The obtained results showed that artificial neural Networks usage is so suitable for that resonant frequency and bandwidth problems.