Controlling of cooling rate to improve the flotation behavior of copper slags at Samsun copper plant
Samsun'daki bakır tesisi curuflarının flotasyon özelliklerini düzeltmek amacıyla soğutma hızının kontrolu
  1. Tez No: 28691
  2. Yazar: YUSUF ZİYA AKGÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır curafu, Katılaşma, Flofasyon, Flash fırın
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz SAMSUN'DAKİ BAKIR TESİSİ CÜRUFLARININ FLOTASYON ÖZELLİKLERİNİ DÜZELTMEK AMACIYLA SO?UTMA HIZININ KONTROLÜ AKGÖK, Yusuf Ziya Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu Ocak 1993, 54 sayfa. Samsun Flash bakır fırını kalkopirit konsantrelerinden bakır üretmek üzere 1973 'ten beri çalıştırılmaktadır. İzabeden çıkan cürufların içerdikleri bakın kazanmak için ise flotasyon uygulanmaktadır. Bu çalışmada, Samsun cüruf tesisinin flotasyon sonuçlarını iyileştirmek amacıyla soğutma sıcaklığının ve hızının bakır tenor ve randımanına olan etkileri incelenmiştir. Yeni çıkan cüruftan alınan numune 3 şekilde hazırlanmıştır, i) Demir kalıba dökme ve suyla taneleştirme; ii) Demir kalıba dökme ve havayla soğutma; iii) Refrakter potaya dökme ve potada soğutma. Samsun Tesisinin eski cüruf sahasının taban ve tavan seviyelerinden alınan numuneler üzerinde de çalışılmıştır. Numunelerin karekterizasyonu için kimyasal ve mineralojik analizler yapılmıştır. Kimyasal analizler, yeni cüruftan hazırlanan numunelerin % 1 Cu, % 40 Fe ve % 30 Si02 içerdiğini göstermiştir.Eski cüruf numuneleri ise bakır tanelerinin ayrılması ve katılaşma sırasında çökmesi nedeniyle yığının üst seviyesinden tabana doğru farklı bakır taneleri göstermiştir. Hızlı soğumuş cürufların mikrofotograflan onların suyla soğutulan cüruftaki 1-2 mikronluk tanelerde olduğu gibi çok ince tane dağılımına sahip olduklarını göstermiştir. Diğer taraftan, 1000°C nin üzerindeki sıcaklıklarda cürufun uzun sürede soğutulması tanelerin birbirleriyle birleşmesini ve büyümesini artırmakta ve bakır solüsyondan çökmesini kolaylaştırmaktadır. Yavaş soğuyan curuflardaki bakır tanelerinin büyüklükleri 40 mikronun üzerine çıkmaktadır. Bütün bunlar, soğuma hızının bakır tanelerinin büyümesi üzerinde önemli etkisi olduğunu göstermektedir. Bu durum öğütme inceliğini de belirlemektedir. Yavaş soğuyan cüruflarda kabul edilebilir tenor ve randımanı eldesi için % 80'i 42 mikronun altına geçecek şekilde yapılan öğütmenin yeterli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLING OF COOLING RATE TO IMPROVE THE FLOTATION BEHAVIOR OF COPPER SLAGS AT SAMSUN COPPER PLANT AKGÖK, Yusuf Ziya M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu January 1993, 54 pages. Samsun flash smelter plant has been in operation since 1973 to produce copper from chalcopyrite concentrate. The slags discarded from the smelter is treated by flotation to recover copper constituents. In this study, to improve the flotation results of Samsun Slag Plant, the effects of cooling temperature and rate on copper grade and recovery were investigated. Samples taken from fresh slag were prepared in three different ways; i) casting in iron mold and granulating by quenching; ii) casting in iron mold and cooling in air, and iii) casting and cooling in refractory crucible Samples were obtained from the top and bottom levels of the old slag pit of Samsun Plant were also studied. The samples were characterized by chemical and mineralogical analyses. The chemical analyses showed that samples prepared from fresh slag had almost 1 % Cu with 40 % Fe and 30 % SİO-. mOld pit slag samples showed different copper grains, by increasing from top to bottom due to the segregation and precipitation of copper grains during solidification. Microphotographs showed that rapidly cooled slags showed fine size distributions, e.g. the copper grains in granulated slag had sizes in 1-2 microns. On the other hand, longer retention periods of the slags at temperatures above 1000°C promoted the coalescence and growth of particles and precipitation of copper out of solution. The size of copper grains in slowly cooled slags increased above 40 microns. All these showed that cooling rate had a pronounced effect on the growth of copper grains. It also determined the fineness of grinding. 80 % passing 42 microns grinding was found sufficient to obtain reasonable grade and recovery in slow cooling slags. Flotation tests carried out by using potassium amyl xanthate and Flotanol-C showed that slowly cooled slag reduced the copper losses in the tailing and improved the grade of concentrate. Keywords : Copper slag, Solidification, Flotation, Flash Smelter Science Code : 607.02.04 IV