Comparision of reserve modelling technigues in a lignite bed
Bir linyit yatağında rezerv modelleme yöntemlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 28690
  2. Yazar: HÜLYA TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit, Rezerv, Kestirim, Modelleme
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz BİR LİNYİT YATA?INDA REZERV MODELLEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI TURHAN, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet ÜNAL Temmuz, 1993, 150 sayfa. Rezerv kestirimleri için birçok teknik geliştirilmiştir. Metal ve taşkömürü yatakları için kestirim yöntemlerinin performans değerlendirmesi yapılmış, fakat linyit yatakları için bu tip araştırmaların yapılmadığı görülmüştür. Bu çalışmada, poligon, kriging, mesafenin tersi, mesafenin tersinin karesi, eğilim yüzeyi analizi, Taylor aproksimasyonu ve üçgen yöntemlerinin performans değerlendirmeleri, bir linyit yatağında damar kalınlığı, kömür kalınlığı, kül oranı, nem oranı, ısıl değer, yüzey kodu ve taban kodu değerlerinin hesaplanmasında bu yöntemlerin gösterdikleri basan dikkate alınarak yapılmıştır. Değerlendirmede, kestirilen ortalama değerler ile üretim istatistiklerinin karşılaştırılmasından ziyade nokta kestirimi temel alınmıştır. Her rezerv kestirimyöntemine karşılık gelen bir nokta kestirim yöntemi bulunması nedeniyle bu karşılaştırma yapılabilmiştir. Bu çalışma Afşin-Elbistan linyit sahasının Çöllolar bölgesindeki linyit yatağı için yapılmıştır. Nokta kestirimleri elde varolan 305 adet sondaj kuyusu içinden gerçek değerleri bilinen 130'u için yapılmıştır. Her bir nokta kestirim tekniği sonucunda çıkan hataların istatistiksel değerlendirmesi yapılarak bu tekniklerin performansları karşılaştınlmıştır. Yapılan bu karşılaştırmada kriging, mesafenin tersi, mesafenin tersinin karesi ve eğilim yüzeyi analizi yöntemlerinin, poligon, Taylor aproksimasyonu ve üçgen yöntemlerine oranla daha iyi performanslara ulaştığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF RESERVE MODELING TECHNIQUES IN A LIGNITE BED TURHAN, Hülya M. S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Ahmet ÜNAL July, 1993, 150 pages Numerous techniques have been developed for modeling. Performance of these techniques have been investigated for metal and hardcoal deposits, but not for lignite beds. In this study, performance evaluation of polygonal, kriging, inverse distance, inverse distance squared, polynomial regression, Taylor approximation and triangular methods was done with regard to their capability of estimating seam thickness, coal thickness, ash content, moisture content, calorific value, surface elevation and bottom elevation in a lignite bed. The evaluation was done by a procedure based on point estimation rather than by comparing the estimated average values with the corresponding production statistics. Such a comparison is possible because there is a point estimation procedure inthat underlies each reserve estimation method. Study was conducted on the lignite bed in the Çöllolar District of Afşin- Elbistan Lignite Basin. Out of the 305 available drill holes, point estimations were done at the 130 selected drill hole locations where actual values are known. The performance comparison was done by statistical analysis of errors produced by each point estimation technique. Kriging, ID, IDS, and polynomial regression methods have given better results in comparison to polygonal, triangular and Taylor approximation methods. Keywords : Lignite, Reserve, Estimation, Modeling. Science Code: 607.01.05 IV