Determination of heat transfer coefficient for saturated flow boiling of water
Suyun doymuş kaynamada ısı transfer katsayısının belirlenmesi
- Tez No: 28707
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YEŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doymuş Kaynama, Isı Transfer Katsayısı, Konvektif Arttır im Faktörü, Saturated Flow Boiling, Heat Transfer Coeffi- cient, Convective Enhancement Factor
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz SUYUN DOYMUŞ KAYNAMADA ISI TRANSFER KATSATISININ BELİRLENMESİ A?LAR, Fahri Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Mühendisliği Anabilin» Dalx Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Orhan YESİN Eylül, 1993, 107 sayfa Bu çalışmada, yatay ve dikey borularda ve iç içe geçmiş borularda ısı transfer katsayısını veren yeni bir bağıntı, geniş bir veri bankasının yardımı ile öneriliyor. Veri bankası, su için 2211 noktada yapılan deneysel sonuçları kapsamaktadır. Bu çalışmanin göze batan özellikleri şunlardır: (i) yalnızca konvektif ısı trans fer katsayısının katkısı modelleniyor, (ii) yatay akım Froud sayısından bağımsız ilintilendiriliyor, (iii) Prandtl sayıâ'i teoremi konvektif arttırım faktörü ile birleştiriliyor, (iv) Chen'nin iki fazlı Prandtl sayısı varsayımı, Co 1 bum andırımı kullanılarak ortadan kaldırı lıyor.Prandtl sayısı teoremi, yüksek Prandtl sayılı akışkanlar için önerilse de, bu çalışma su için gerçekleş tirildi ve bu teorinin düşük Prandtl sayılı akışkanlar için de uygulanabilirliği gözlendi. Bu çalışmanın sayısal çözümü, Marguardt-Levenberg metodu ile yapı İdi. Çünkü, bu method alternatif metodl ardan daha hızlı çözüm sağlamaktadır. Veri bankası ile oldukça uyumlu sonuçlar gösteren bu yeni bağıntıda, hesaplanan ve ölçülen ısı transfer katsayıları arasındaki mutlak ortalama hata, geliştirilmiş form için % 16.6 olarak hesap edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF HEAT TRANSFER COEFFICIENT FOR SATURATED FLOW BOILING OF WATER A?LAR, Fahri M.S. in Nuclear Engineering Supervisor: Prof.Dr. Orhan YEŞÎN Sept ember, 1993,107 pages In this study, a new correlation is proposed to predict the heat transfer coefficient for flow boiling in horizontal and vertical tubes and annuli with the aid of large data bank. This data bank consists of 2211 data points for water. The prominent features of the correlation are:(i) only the contribution of the convective heat transfer is modeled, (ii) horizontal flow is correlated without Froud number dependency, (ii i ) the Prandtl number effect theory is combined with the convective enhancement factor, (iv) Chen's two-phase Prandtl number assumption is eliminated by considering Col burn analogy. IllAlthough the Prandtl number theory is proposed for fluids with high Prandtl numbers, the present study was substantiated for water and it was observed that this theory can also be applied for fluids with low Prandtl numbers. The numerical solution of the present study is performed by using Marquardt-Levenberg method. Because it provides quicker convergence than an alternative methods. The new correlation shows rather good agreement with the data bank. The mean deviation between calculated and measured heat transfer coefficient is estimated as 16.6 percent for modified form.