Yumuşak kil zemin üzerinde güçlendirilmiş stabilize dolguya oturan yüzeysel temellerin analizi
Analysis of shallow foundations on reinforced granular fill over soft clay deposit
  1. Tez No: 287215
  2. Yazar: AHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi ve laboratuvar deneyleri, Kil zemin, Stabilize dolgu tabakası, Geogrid, Ölçek etkisi, Field and laboratory tests, clay soil, Granular fill bed, Geogrid, Scale effect
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 474
Özet
Bu çalışmada, yumuşak kil zemin üzerinde geogrid donatı ile güçlendirilmiş stabilize dolguya oturan yüzeysel temellerin taşıma gücü ve oturma davranışları, arazi ve laboratuvar ortamında küçük ölçekli yükleme deneyleri yapılarak irdelenmiştir. Deneylerde yüzeysel temel olarak 6cm, 9cm ve 12cm çaplarında dairesel ve 15.2cm×15.2cm boyutunda kare rijit model temel plakaları kullanılmıştır. Güçlendirme elemanı olarak kullanılan geogrid donatılar, kil zemin üzerine serilen stabilize dolgu tabakası içine yerleştirilmiştir. Deneylerde; stabilize dolgu tabakası kalınlığı, ilk donatı derinliği, donatılararası mesafe ve donatı tabaka sayısı gibi parametrelerin taşıma kapasitesi ve oturma üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneylerin ardından sonlu elemanlar yöntemine dayanan PLAXIS ve ABAQUS yazılımları kullanılarak iki ve üç boyutlu sayısal analizler yapılmış, elde edilen sonuçların deney sonuçları ile uyumu araştırılmıştır. Daha sonra temel boyutları esas alınarak ölçek etkisi analizi yapılmış ve bir takım istatistiksel bağıntılar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the bearing capacity and settlement behavior of shallow foundations on reinforced granular fill layer over soft clay soil were investigated using a small scale field and laboratory tests. Circular foundations with the diameters of 6cm, 9cm and 12cm and square footing with dimensions of 15.2cm×15.2cm were used in the tests. Geogrids used as reinforcement were placed in granular fill bed compacted over clay soil. The effects of parameters such as thickness of the granular fill layer, the location of the first geogrid layer, the vertical spacing of geogrid layers and the number of geogrid layers on bearing capacity and settlement were investigated in the tests. After the tests, numerical analyses were carried out with finite element based two and three dimensional software PLAXIS and ABAQUS, the results obtained were compared with experimental results. Scale effect analyses with foundation sizes were conducted and some statistical relations were suggested.