An Approach to optimization method of cluster analysis
  1. Tez No: 28731
  2. Yazar: MUSTAFA NADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleme Analizi, Hierarşik Methodlar, Bölünebilme Methodları, Birleştirme Methodlar, Dendogram. Optimizasyon Methodları, Genelleştirilmiş Beta Dağılımı, Cluster analysis, Hierarchical methods, Agglomerative methods, Divisive methods, Dendogram, Optimization methods, Generalized Beta distribution, Incomplete Beta distribution
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ KÜMELEME ANALİZİNDE OPTIMIZASYON METHODUNA BİR YAKLAŞIM NADAR, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, istatistik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yalçın TUNCER Ağustos, 1993, 96 sayfa Eldeki verilerin daha önce bir gruplamaya tabi tutulmamış olması kümeleme analizinin bir veri araştırma tekniği olduğunu temelde gösterir. Bir başka deyişle kümeleme analizi ile yapılmak istenen şey veri içerisinde doğal bir guruplamanın olup olmadığını araştırmaktır. Fakat bu teknik başlıca kendi içinde hierarşik ve optimizasyon parçalama teknikleri olarak sınıflandırılabilirler. Ayrıca çok farklı kümeleme tekniklerinin olması çok farklı öbeklemelerin doğmasına yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı bu çalışmada amacımız var olan farklı optimizasyon ve hierarşik tekniklerin gözden geçirilmesi ve avantaj ile dezavantajlarının ortaya konması olmuştur. Eleştirel bir bakış açısının yanı sıra, ortaya atılmış tekniklerdeki aşırı hesaplama zamanının düşürülmesi amacıyla bir method önerilmiş ve bunun için Vyeterli bilgisayar programlan Fortran ve Pascal dillerinde yazılmıştır. Elde edilen sonuçların istatistiksel olarak anlamlı olup olmadıklarını sinamak amacıyla U ve Roy Maximum test istatistikleri kullanılmıştır. ileri sürülen methodun pratikte nasıl sonuçlar verdiği gerçek yaşamdan alınan verilerde gözlemlenmiştir. Önerilen methodun yeterlilik ve verimlilik araştırması iyi bilinen ve kullanılan bir methodla karşılaştırıla r ak yapılm ı ştır. Ortaya çıkan gruplar kullanilan test istatistiklerinin belirtebildikleri seviyede istatistiksel olarak anlamlıdırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROACH TO OPTIMIZATION METHOD OF CLUSTER ANALYSIS NADAR, Mustafa M.S. in Statistics Supervisor: Prof. Dr. Yalçin TUNCER August, 1993, 96 pages The fact that there is no prior classification of the sample suggests that cluster analysis is fundamentally a tool for data exploration. That is to say, one wish to study the data to see if natural and useful grouping does in fact exist. Cluster analysis techniques may themselves be 'classified' mainly into hierarchical and optimization - partitioning techniques. There are many cluster analysis techniques, and different techniques can lead to different clustering. For this reason in this study different hierarchical and optimization techniques are reviewed and also their drawbacks are presented. To cut down the excessive computational drawbacks a method iiiis proposed. And also for the proposed method, an efficient algorithm which gives an optimal solution is discussed. Fortran and Pascal coded programs are developed for the proposed method. Furthermore to observe that to what extend they are statistically significant, two different statistics are applied, namely U and Roy's maximum root test statistics for testing purposes. In order to understand how effectual the proposed method is, a set of real life data the method is applied; also to observe the merits and defects of the method, it is compared with an established method on the same set of data. The groupings formed by the proposed method are significant only up to the levels indicated by the U and Roy Maximum root test statistics.