An Approach to the estimation of aggregate loss probability density functions
- Tez No: 28730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Toplam Hasar Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu, Kernel Olasılık Yoğunluk Tahmini, ikinci Cins Volterra Integral Denklemleri, Aggregate Loss Density, Nonparametric Kernel Density Estimation, Volterra Integral Equations of the Second Kind. Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz TOPLAM HASAR OLASILIK YO?UNLUK FONKSİYONLARININ TAHMİNÎ İÇÎN BÎR YAKLAŞIM VURAL, Neşe Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Anabilim dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer L. GEBİZLİÖGLU Ocak, 1993, 74 sayfa. Bu tezin amacı aktüerya bilimleri ve sigortacılık uygulamalarında kullanılan toplam hasar olasılık yoğunluk fonksiyonlarının tahmini ve hesaplanması için bir yöntem sunuşu olmaktadır. Yöntem, toplam hasar olasılık yoğunluk fonksiyonlarının tahmini için birleştirilmiş olan ikinci cins Volterra integral denklemleri 11e parametrlk olmayan kernel yoğunluk fonksiyonu tahmini tekniklerini içermektedir. Yöntemin uygulanmasıyla elde edilen olasılık yoğunluk fonksiyonu ve bu fonksiyonun bilinen değerlerinin karşılaştırılması ile yöntemin geçerliliği ispat edilmiştir. Çalışmanın ana sonucu şudur ki, ikinci cins Volterraintegral denklemlerinin çözüm işlemlerinde ferdi hasar büyüklüğünün kernel olasılık yoğunluk tahmininin kullanılması iyi toplam hasar olasılık yoğunluk fonksiyonları tahmini vermektedir. Kernel olasılık yoğunluk tahmininin sağladığı önemli bir avantaj ferdi hasar büyüklüğü olasılık yoğunluk fonksiyonlarının varsayılmayıp, gerçek veriler bazında üretilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROACH TO THE ESTIMATION OF AGGREGATE LOSS PROBABILITY DENSITY FUNCTIONS VURAL, Neşe M.S. 1n Statistic Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer L. GEBIZLİOGLU January, 1993, 74 pages. The aim of this thesis 1s to present a method of estimation and computation for the aggregate loss probability density functions that are used in actuarial science and insurance applications. The method comprises Volterra integral equations of the second kind and the nonparametrlc kernel density estimation techniques which are combined just to estimate the aggregate loss densities. The viability of the method is proven by comparing the estimated densities, emerging from the application of the method, with known values of these densities. The main result of the study is that the kernel density estimates of individual loss sizes used within the solution 111procedure of the Volterra Integral equations of the second kind produce a good estimation of aggregate loss densities. An Important advantage of using kernel density estimation 1s that the Individual loss size densities are not assumed but derived on the basis of actual data.