Uzaktan denetimli standby güç kontrolcüsü
Remote controlled standby power controller
  1. Tez No: 287447
  2. Yazar: HAKKI GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN CORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standby, Enerji sarfiyatı, Güç tasarrufu, Microchip, Uzak denetim, Ethernet, Microchip TCP-IP stack, Güç algılama, Hareket algılama, Standby, Energy Consumption, Energy Saving, Microchip, Remote Control, Ethernet, Microchip TCP-IP stack, Power Detecting, Movement Detecting
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Standby ile kaybedilen güce ait araştırma verileri, bu güç değerinin evlerde harcanan toplam gücün en az %10'unu teşkil ettiğini ortaya koymaktadır. Tek bir cihazın harcaması bile 1 ila 25 watt arasında değişebiliyor. Son yıllarda daha az standby gücü tüketen cihazların üretildiği bir gerçektir, ancak bu gücü tüketen cihazların sayısı da giderek artmaktadır. Bu güç değerinin miktarını veren teknik veriler de çoğu zaman yanıltıcı olmaktadır. Cihazların güç kaynaklarının ardındaki kısımlarına ait güç harcaması verilerek, güç kaynağı kayıpları ihmal edilmektedir.Standby durumunda güç tüken cihazların ülkemize yıllık maliyeti 35 milyon dolardır ve bu değer toplam elektrik enerjisi ihtiyacımızın %3'üne karşılık gelmektedir. Enerji üretmek için kullandığımız kaynakların da yarısından fazlasını dışarıdan satın aldığımız ve zaman zaman enerji ithal ettiğimiz düşünülürse, her yıl boşa harcamak için 35 milyon dolarlık elektrik enerjisi ithal ediyoruz veya enerji üretmek için kaynak satın alıyoruz demektir.Enerjinin boşa harcanmasının son kullanıcıya ortalama yıllık maliyeti 50TL civarındadır. Bu gücün tamamına yakını oturma odasındaki televizyon ve bağlantılı sistemleri, çalışma odalarındaki bilgisayar ile bağlantılı çevre birimlerinde ve mutfaklarda tüketilmektedir.Standby gücü indirgenirken, sistemin uzaktan denetimli hale getirilebilmesi için mikrodenetleyici tabanlı bir modül de ilave edilmiştir. Bu sayede sistemin durumu bir web ara yüzü ile uzaktan gözlenebilir ve müdahale edilerek konumu değiştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The research data about the power wasted by standby assert that this power amount forms at least 10 % of total power used at houses. The amount of even only one household appliance (gadget) can change between 1 to 25 Watts. It is true that recently household appliances which consume less standby power have been produced but the number of household appliances which spend this power has been increasing day by day. Also the technical data about the power amount can be mostly misleading The power supply is ignored by giving power use which belongs to parts which are beyond power supply of household appliances.The cost of houesehold appliances which spend power in standby mode is 35 million dollars per year for our country and this amount corresponds to 3% of our total electric energy need. Thinking that we import nearly half of the supply we use and from time to time we export energy, we import 35 million dollars of electric energy to waste or we buy supply to produce energy each year.The price of waste of energy for the end user is nearly 50 TL per year. Nearly all of this power is used by television and connected systems in the living rooms, by computer and its connected periphherals in the study rooms and in the kitchens.While the standby power was being reduced (degraded), a microcontroller based module was added in order to make the system remote controlled. Thus the condition of the system can be observed (monitored) far away by a web interface and its position can be changed by interference.