Application of electroanalitical methods in environmental analysis
Elektroanalitik yöntemlerin çevre analizlerine uygulanması
  1. Tez No: 28760
  2. Yazar: HÜLYA YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT İ. BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroanalitik, Polarografi, Diferansiyel Puis Anodik Sıyırma Voltametrisi, endüstriyel atıksular, alıcı ortam, krom, eser element analizi, Electroanalytic, Polarography, Differential Pulse Anodic Stripping Voltammetry, industrial effluents, receiving waters, chromium, trace metal analysis
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ ELEKTROANALITIK YÖNTEMLERİN ÇEVRE ANALİZLERİNE UYGULANMASI YAVUZ, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof. Turgut BALKAŞ ve Prof. Alec GAINES Haziran, 1993, 101 sayfa. Bu tez, elektrokimyasal analizlerin su kirliliği problemlerinin çözümünde uygulanabilirliğini gösteren iki özel çalışmadan oluşmaktadır. Endüstriyel atıksuda bulunan Cr(VI) and Cr(III) iyonlarının konsantrasyonlarının tayininde polarografık yöntemler kullanılmış ve yeni bir prosedür geliştirilmiştir. Buna göre önce pH 9 da Cr(VI) iyonu tayin edilmekte daha sonra tüm krom iyonları Cr(III) formuna indirgendikten sonra toplam krom iyonu tayin edilmektedir. Aradaki farktan Cr(III) iyonu konsantrasyonu bulunmaktadır. Bu yöntem endüstriyel bir atıksuya uygulanmış ve Polarografık yöntemle Atomik Absorpsiyon yönteminden aynı sonuçlar elde edilmiştir. Anodik Sıyırma Voltametresi ve Atomik Absorpsiyon yöntemleri kullanılarak, ISDEMIR atık suyunda bulunan Zn, Pb, Cd ve Cu iyonları konsantrasyonları tayin edilmiştir. Konsantrasyonlar destek elektrolit ya da tampon çözelti kullanılmadan tayin edilmiş ve bu metallere karşılık gelen pik akım değerleri sırasıyla -0.94, -0.33, -0,53, -0.03 Volt olarak bulunmuştur. Serbest metal iyonu konsantrasyonlarının atıksu deşarj limitlerinden düşük olduğu ancak toplam konsantrasyonların ise yüksek olduğu görülmüştür. Aynı metal iyonlarının konsantrasyonları deniz suyunda datayin edilmiş ve İskenderun Körfezinin incelenen metaller tarafından kirletilmiş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF ELECTROANALYTICAL METHODS IN ENVIRONMENTAL ANALYSIS YAVUZ, Hülya M.S. in Environmental Engineering Supervisors: Prof. Turgut BALKAŞ and Prof. Alec F. GAINES June, 1993, 101 pages. This thesis comprises two case studies demonstrating the great utility of electrochemical analysis in solving water pollution problems. Polarography has been used to measure the trivalent and hexavalent chromium concentrations present in an industrial effluent and a simple new procedure has been developed in which first the Cr(VI) concentration was determined at pH 9 then the total concentration of the ions was calculated at pH 2.5 after reducing all Cr(VI) to Cr(III) by electrolysing. Cr(III) concentration was determined from the difference between two measurement. This procedure was applied to an industrial wastewater and it was found that the polarography and atomic absorption spectrometry were in good agreement. Anodic Stripping Voltammetry and AAS has been applied to Iron and Steel Factory effluents from ISDEMIR and in particular the speciation of Zn, Pb, Cd and Cu in the coke oven effluent were obtained. Their concentrations were calculated in untreated samples without using any supporting electrolyte or buffer and the peak potentials corresponding to these metals were 0.94, 0.33, 0.53 and 0.03 Volts respectively. It was observed that the free concentrations of metal ions are smaller mthan the legal discharge limits whilst the total concentrations of metals are higher. The concentrations of same metals were determined in iskenderun Bay and it was shown that Bay water is highly contaminated with metals.