Removal of metals from a synthetic metal finishing industry waste water by coprecipitation technique
Ağır metallaerin bileşik kimyasal çöktürme tekniğiyle sentetik metal son işlem endüstrisi atıksularından uzaklaştırılması
- Tez No: 28761
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT İ. BALKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ağır metal, kromun çökmesi, çinkonun çökmesi, kimyasal Çöktürme, krom hidrokso kompleksleri, zinc hidrokso kompleksleri, inorganik ligand, alüminyum sülfat, heavy metals, Cr(III) precipitation, Zn(II) precipitation, chemical precipitation, chromium hydroxo complexes, zinc hydroxo complexes, inorganic ligand, sulfate, aluminum sulfate
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz A?IR METALLERİN BİLEŞİK KİMYASAL ÇÖKTÜRME TEKNİ?İYLE SENTETİK METAL SON İŞLEM ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDAN UZAKLAŞTIRILMASI ULUDA?, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Turgut İ. BALKAŞ Ocak 1993, 145 sayfa Birden fazla metal ve sülfat içeren endüstriyel atıksulardan, metallerin kimyasal çöktürme metoduyla verimli olarak arıtılması için optimum alum konsantrasyonunun ve optimum pH değerinin deneysel olarak saptanması gereklidir. Bu çalışmada, Cr(III) ve Zn(II) metallerinin, krom kaplama endüstrisi atıksuyuna benzer olarak hazırlanmış ve farklı sülfat miktarları içeren atıksulardan uzaklaştırılması incelenmiştir. Bu çalışmada, 100 mg/1 Cr(III) ve 25 mg/1 Zn(II) içeren sentetik atıksu kullanılmıştır. Sülfat konsantrasyonları 0, 0.6, 2.0, 6.0, ve 8.0 g/l olan atıksulardan metallerin alüm yardımıyla çöktürülerek uzaklaştırılması incelenmiştir. Farklı alüm konsantrasyonlarında ve pH değerlerinde, çökme sonrası solüsyonda kalan Cr(III) ve Zn(II) konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometre ile ölçülmüş ve bu işlem farklı sülfat konsantrasyonlarında^ atıksular için tekrarlanmıştır.Teorik hesaplamalar yapılarak, Cr(III) ve Zn(II) metallerinin ayrı ayrı ve birlikte bulundukları solüsyonlarda gösterdikleri reaksiyonlar ve sonuçları karşılaştırılmıştır. Deneyler ve yapılan teorik hesaplar sonucunda, sülfat miktarının çözünürlüklerini artırması nedeniyle metal hidroksitlerin çökmesini etkilediği saptanmıştır. Sülfat konsantrasyonu farklı olan her atıksuda metallerin en fazla uzaklaştırıldığı farklı optimum koşullar belirlenmiştir. Ancak, Zn(II) metalinin tersine, Cr(III) metali istenilen oranda antılamadığmdan, Cr(III) arıtımına diğer arıtım metodlarıyla devam edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Removal of Metals From a Synthetic Metal Finishing Industry Wastewater by Coprecipitation Technique ULUDA?, Sibel M.Sc. in Environmental Engineering - "^ Supervisor: Prof.Dr.Turgut İ. Balkaş January 1993, 145 pages The efficient treatment of industrial wastewaters by the chemical precipitation of excess metals when these are present together with such ligands as sulfate ions requires the initial experimental determination of the optimum pH and concentration of precipitant. in this study, the removal of both zinc and trivalent chromium from synthetic wastewaters from the chromium plating industry containing varying amounts of sulfate has been investigated. Synthetic wastewaters have been prepared containing initial concentrations of 100 mg/1 of Cr(III) and 25 mg/1 of Zn(II). The precipitation of these metals by alum has been studied in the presence of O, 0.6, 2.0, 6.0, and 8.0 g/1 of sulfate. in each study the concentrations of Cr(III) and Zn(II) ions in solution have been determined by atomic absorption spectrophotometry as a function of the concentrations of alum added as a precipitant and the pH of the solution. iiiTheoretical calculations have compared the individual behaviour of Cr(III) and Zn(II) in water with their joint behaviour in synthetic wastewater. Experiments show that the sulfate ligand affected the precipitation of Zn(II) and Cr(III) hydroxides by increasing the solubilities of metal hydroxo complexes. it was found that synthetic wastewaters required different optimum conditions for the precipitation of Zn(II) and Cr(III) according to the concentration of sulfate ions that was present. Whereas Zn(II) could be precipitated satisfactorily, sufficient rernoval of Cr(III) was not achieved by precipitation with alum and for further removal of Cr(III) other methods should * ~\ be attempted.