Ramazanda söylenen mâni fasıllarını içeren eserlerin folklorik bakımdan değerlendirilmesi
A folkloric evaluation of literary works bearing mani fasils sung in ramadan
- Tez No: 287700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Mâni, Mâni Faslı, Bekçi Mânisi, Davulcu Mânisi, Ramazan, İstanbul, Folklore, Mani, Mani Fasıl, Watchman?s Mani, Drummer?s Mani, Ramadan, Istanbul
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 700
Özet
Ramazan ayında sahur vaktini davul çalıp mâni söyleyerek ahaliye haber verme, Osmanlı döneminden beri devam eden bir gelenektir. Günümüzde de sürdürülen bu gelenek, Osmanlı döneminde Türk Halk Edebiyatı'nın önemli manzum türlerinden biri olan destanı hatırlatan şekilde fasıllar düzenlemek suretiyle uygulanmıştır.Baskı teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte Ramazan'da söylenen mâni fasıllarının önemli bir kısmı tespit edilmiş ve günün teknolojisine uygun olarak basılmıştır. Çalışmamız kapsamında yazma ve basma olarak tespit edilmiş olan bu fasıllar, tarafımızca bünyesindeki folklorik unsurlara uygun şekilde yeniden düzenlenen halkbilimi çalışma kadrosu doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmalarımız neticesinde söz konusu fasılların, Türk folkloruna ait çeşitli unsurları halk muhayyilesindeki yansımasıyla muhafaza ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Informing the public about the sahur by beating the drum and singing a ?mani? is a tradition dating back to the Ottoman Period. Also living on today, this tradition is maintained by arranging pieces of ?fasıl? in a way that reminds ?destan,? one of the most important poetic forms in Turkish folkloric literature.With the development of printing technology, a significant part of mani fasıl pieces sung in Ramadan has been discovered and published in compliance with the technology of our day. Found to be in written and printed forms within the context of this thesis study, these fasıl pieces have hereby been evaluated in parallel with the categorization scheme of folkloric works, which we have previously reconstructed in accordance with the folkloric elements it involves. In consequence of our studies, it has been observed that the pieces of fasıl in question preserve various elements belonging to Turkish folklore, in the way that they are reflected in public memory.