Yenilik aktivitesinin iş kuluçkası firmaları büyüme performansı üzerine etkisi
Effects of innovation activity on the growth of the business incubator's firms
- Tez No: 287892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ALBENİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Firma Büyümesi, Yenilik, İş Kuluçkası, Firm Growth, Innovation, Business Incubator
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada yenilik aktivitesinin İş Kuluçkası firmalarının büyüme performansını etkileyip etkilemediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yeniliğin firma büyümesi üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve İş Kuluçkası firmalarının yenilik yapma konusunda teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Yeniliğin İş Kuluçkası firmaları büyüme performansını etkileyip etkilemediğini ölçmek için Doç. Dr. Murat KARAÖZ ve Doç. Dr. Mesut ALBENİ tarafından 2010-2011 yıllarında yürütülen ?İş Kuluçkalarında Yeni Kurulan Girişimlerin Hayatta Kalma ve Büyüme Performansını Etkileyen Faktörler: KOSGEB İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) Üzerine bir Araştırma? adlı TÜBİTAK projesinin verilerinden yararlanılmıştır. Söz konusu proje kapsamında Türkiye'de bulunan 12 İŞGEM'de faaliyet gösteren firmalarla yüzyüze görüşülerek anket yapılmıştır. Çalışmamızın örneklemini bu İş Geliştirme merkezlerinde halen faaliyet gösteren, kapanan ve Kuluçkadan mezun olup ayrılan firmalar oluşturmaktadır. Hem ilgilendiği örneklem hem de konusu açısından bu çalışma Türkiye'deki ilk çalışmadır. Bu çalışma firma büyümesini yenilik çerçevesinde ele aldığından büyüme literatürüne önemli katkılarda bulunacaktır.Çalışmanın uygulama kısmında yenilik aktivitesinin firma büyümesi üzerindeki etkisini araştırmak için Tobit Regresyon analizi ve Heckman Örneklem Seçim modelleri tahmin edilmiştir. Sonuçlara göre yenilik yapmanın İş Kuluçkalarındaki firmaların büyüme performansı üzerinde anlamlı bir şekilde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca literatürle aynı doğrultuda olmak üzere yenilik yapan firmaların daha hızlı büyüdüğü sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study, the performance of innovation activity which disturbs the growth of the firms in the business incubators has been carried out. We aim to determine the effects of Innovation on firm growth and encourage the firms in the business incubators about Innovation. To measure how Innovation effects the growth performance of firms in the business Incubators we used the data from TUBİTAK project carried out by Assoc.Prof.Murat KARAÖZ and Assoc.Prof.Mesut ALBENİ in 2010-2011 which named as ?İş Kuluçkalarında Yeni Kurulan Girişimlerin Hayatta Kalma ve Büyüme Performansını Etkileyen Faktörler: KOSGEB İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) Üzerine bir Araştırma?. The scope of the project It has been interviewed face to face with the firms in the 12 İŞGEM around the Turkey. The sample in this study is the firms which still active in business development centers, companies are closing left and was graduated from hatching. Both the subject of interest both in terms of sampling, this study is the first study in Turkey. This study takes the growth of the firms in the framework of Innovation. Therefore, this study, have an important contributions on firm growth literature.The application part of the study to investigate the effects of Innovation activity on firm growth we were estimated the Heckman Sample selection model and Tobit regression analysis. Based on findings, doing Innovation activity was concluded to be effective in the growth of the firms in a meaningful way. In addition, in the same line with the literature also concluded that the firms have grown faster than of innovation.