Nâilî'nin Kenz-i Nesâyih adlı eseri ve nasihat geleneği
Nâilî?s Kenz-i Nesâyih and advice tradition
- Tez No: 287960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Pendname, Şerh, Salih Nailî, Feridüddin Attar, Şerh-i Kenz-i Nesayih, Pendname, Annotation, Salih Nâilî, Feridüddin Attar, Kenz-i Nesayih Annotations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 452
Özet
Bir devletin cemiyet hayatını, sosyal yapısını; bir milletin karakteristik özelliklerini, yaşayış biçimini, inanç sistemini daha iyi tanıyabilmek adına tarih ve edebiyat araştırmaları yapılmaktadır. Bu araştırmalar; bir devri, bir devleti yahut bir milleti daha iyi tanıma adına önemlidir.Nasihatname(Pendname) türü eserler; sosyal ve siyasi olaylar, günlük hayat, kültür ve hatta medeniyet hakkında bize bilgi verir. Bu yönüyle edebiyat araştırmaları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu eserler sadece edebi yönüyle değil aynı zamanda sosyolojik ve siyasi yönüyle de büyük bir değer taşımaktadır.Ünlü şair ve mutasavvıflardan Feridüddin-i Attar'ın, Pendname adlı eseri tüm İslam toplumları tarafından çok beğenilmiş pek çok tercüme ve şerhleri yapılmıştır. Tercüme ve şerhleri dışında yazılan telif nasihatnameler de Feridüddin Attar'ın Pendnamesi'ne benzetilmeye çalışılmıştır.Biz ise bu çalışmamızda yapılan şerhler arasından Salih Nâilî'nin Kenz-i Nesayih adlı eserini çalışmayı uygun bulduk. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nasihatname geleneği hakkında bilgi verilip Türk, Arap ve İran edebiyatlarında nasihatname türünün gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde Feridüddin Attar'ın hayatı, sanatı ve eserleri üçüncü bölümde Salih Nâilî'nin hayatı, sanatı, eserleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise eserin günümüz harflerine aktarımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
History and Literary research is made to better understand a government?s society, social structure; a nation?s characteristics, lifestyle and belief system. These types of research are important to better understand an era, a government or a nation.Nasihatname (Pendname) type works give us information about social and political events, culture and even civilizations.Famous Poet and mystic Feridüddin-i Attar?s Pendname has been admired by many islamic societies, has several translation and annotations. Aside from translations and annotations compilation Pendnames have been imitated to Feridüddin Attar?s Pendname.We thought among all compilations done in this study it would be appropriate to work on Salih Naili?s Kenz-i Nesayih. Our study comprises of four sections. In the first section, facts are given about the tradition of pendnames and progress of the pendname type in Turkish, Arabic and Iranian literature is analyzed. The second section analyzes Feridüddin Attar?s life, art and written work. Third section comprises of Salih Nâilî?s life, art and written work. The final section contains the translation of the written work into modern-day characters.